Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Липса на кворум провали заседанието на парламента

Депутатите няма да работят днес заради липса на кворум, утре пак ще опитат да се съберат. От 17 април излизат в 10 дни ваканция, ще почиват дълго и през май. Това доведе до нов скандал между ГЕРБ и БСП. В 9 ч., когато трябваше да започне пленарното заседание, в залата имаше под 100 народни избраници. Председателят Михаил Миков два пъти обяви регистрация чрез електронната система, но пак не се събраха нужните депутати и разпореди квесторите да извършат преброяване. Липсваха повечето представители на  „Атака“, редиците на БСП и ДПС също бяха рехави, а голяма част от групата на ГЕРБ напусна залата.

Това принуди Миков да даде 30-минутната почивка. И след нея обаче не се събра кворум с едва 107 депутати, предаде БТА. Той предупреди колегите си, че ще бъдат приложени финансовите правила. „Ще си позволя да свиквам извънредни заседания, за да приемем програмата, която сме гласували“, закани се той. БСП и ДПС ги мързи да ходят на работа, видно е, че без „Атака” този парламент не съществува, коментира пред журналисти по време на почивката лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от „Фокус”.

„С една дума – те или трябва да обявят, че имат тройна коалиция, или трябва незабавно да разпуснат парламента, защото не работи. Шмекерските номера на Мишо Миков и на БСП и ДПС няма да минат. Когато видяха, че цялата ГЕРБ е там, за да стане нисък кворумът при поименното  регистриране, излязоха. Тогава излязохме и ние. Правилният въпрос е защо БСП и ДПС бойкотираха желанието на ГЕРБ да работи”, заяви бившият премиер. Той добави, че ако другите се съберат и ГЕРБ ще се върне. По думите му БСП и ДПС искали да управляват без да ходят на работа, но нямало да стане.

„Това не е детската градина – ако този е там, аз няма да дойда, ако него го няма, аз съм там. Това е несериозно поведение“, отвърна Мая Манолова от БСП. По думите й ГЕРБ нарочно саботира приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който трябваше да се гласува днес, и щял да направи невъзможно „безобразието, което се случваше в предни мандати с дюните“. Бойко Борисов коментира и защо не идва в комисията, която изяснява отношенията му с Бисер Миланов-Петното:

„Когато извикат Орешарски, Нинова, Йовчев и дадат обяснение какво са правили по Министерски съвет, когато направят анкетни комисии за „Авиоотряд 28” 2005 – 2009 г. и защо откраднаха оградата на границата, когато извикат Бисеров, ние като опозиция ще се явим”.