Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Красимир Янков: Новият Закон за МВР е изготвен в диалог със синдикатите

Новият Закон за МВР, който днес се гледа на второ чете, е предложен от професионалното и политическото ръководство на МВР. Той бе изготвен в диалог със синдикатите и служителите от системата на МВР. Това заяви в ефира на TV7 народният представител от КБ и зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Янков. По думите му всички синдикати са участвали в комисията и на второ четене и са имали шанса ако имат предложения, да ги заявят. Народният представител обясни, че в новия закон е предложено да има конкурсно начало при постъпване в структурите на МВР, а кариерното развитие да бъде на база на оценка на обективни обстоятелства, свързани с ежедневната работа на кадрите. Той допълни, че тази оценка ще се прави от дирекция „Човешки ресурси“. По негово мнение е по-добре заложеното в нови закон да има оценка на служителя на база неговата работа както в екип, така и като професионални действия, които са неговото ежедневие, а не да зависи от един конкурс или тест.

На въпрос дали служителите на МВР ще могат да изпълняват и извънреден труд, който не е свързан с правомощията на полицаите, той зави, че е имало такова предложение, но след дискусиите е станало ясно, че обществената заявка не е служители от системата на сигурността да имат възможност да изпълняват друга дейност, извън служебните си задължения. „Такава е заявката от нашите избиратели, с които ние сме в постоянен диалог“, каза още той.

Помолен да коментира дали е вярно, че в закона е заложено ограничение за синдикатите, които ще могат да развиват дейност в структурите на МВР, той отговори, че има предложение за представителност на повече от 5 % от служителите на МВР в даден синдикат. „В другата ситуация може да се изпадне в случай, в който да се нароят много синдикати, които нямат представителност сред служителите на МВР“, поясни Янков. Той подчерта, че това предложение е било прието и от синдикатите.

На въпрос дали ще остане предложението за назначаването на главния секретар на МВР по предложение на министъра на вътрешните работи от Министерски съвет, а не от президента както до сега, зам.-председателят на вътрешната комисия отговори: Това предложение ще остане, защото актът на президента е формален. По думите му ангажимента с назначаването на професионалния ръководител, главния секретар трябва да е след селекция от професионалистите и предложен от изпълнителната власт, в частност Министерски съвет. Според народния представител ангажимента и на професионалното ръководство е да изпълнява политиките на заложени от изпълнителната власт и той е част от нея.

На въпрос дали законът ще бъде приет преди изборите Янков обясни, че са мината всички етапи на приемането на закона, освен гласуването му на второ четене и всичко зависи от дебатите в пленарната зала. Янков допълни, че опозицията е предложила почти за всеки член алтернативно предложение, с което ще се опитат да забавят приемането му. „Законът има 170 члена и 50 заключителни разпоредби, които покриват в пълнота предложенията на професионалното и политическото ръководство. Това е ангажимент за една радикална промяна, съобразно необходимостите на съвременната ситуация“, заключи Красимир Янков.

blitz.bg