Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Иван Портних: Сезонът във Варна стартира с регата „Tall Ships“ и с над 800 000 гости

Порталът на българските общини Kmeta.bg даде старт на петото издание на конкурса „Кмет на месеца“, а през юли избрахме темата „Туризъм“. Номинирахме кмета на Варна Иван Портних заради редица проекти с туристическа насоченост, които променят облика на морската столица и подпомагат развитието за един от най-важните отрасли в нея.

Г-н Портних, какви са очакванията на бранша и как помага общината на туризма ?

– За община Варна туризмът е важен приоритет. Работим в няколко направления – административна реформа, активизиране на рекламата и присъствие на морската столица в глобалната мрежа, поетапно обновяване на инфраструктурата, градската среда и транспорта чрез успешна работа по европейски проекти. В началото на септември м.г. създадохме дирекция „Туризъм“, с два отдела -„Категоризация на туристическите обекти“ и „Маркетинг, реклама и анализи“. Това даде възможност за по-активно и пълноценно участие на община Варна на туристически борси и изложения. Възстановихме заседанията на Обществения съвет по туризъм, в който участват представители на всички браншови структури, с цел сътрудничество между бизнеса и администрацията при вземане на решения, касаещи развитието на туризма на територията на общината. Наши експерти създадоха маркетингова концепция, по която работи дирекция „Туризъм“. Пуснахме специален сайт, ориентиран към гостите на морската столица, който е активен от началото на туристическия сезон – www.visit.varna.bg. Порталът предлага актуална информация на английски, немски,руски, румънски и български, както и безплатна възможност за реклама на туристически обекти. Изработихме нови туристически карти, които са поставени по автобусните спирки на Варна, слагаме информационни табели.

– Казахте, че работите по различни проекти, обвързани ли са те с туризма в района?

– Да, в ход или реализирани са няколко значими проекта, които директно или индиректно подпомагат успешното развитие на туризма. Например – „Регионален туристически продукт – различното преживяване – качество, полза и стойност“ , който има за цел да популяризира природното, културно и историческо наследство на туристическия регион, включващ общините Варна, Аврен, Аксаково, Белослав и Девня. Много от проектите, които реализирахме, са свързани с подобряване на околната среда – дълбоководното заустване на отпадни води в курорта Златни пясъци, реконструкцията и модернизацията на Пречиствателна станция – Варна – втори етап, както и пускането в експлоатация на новия тласкател на помпена станция „Акациите“, гарантират по-чисти води и плажове в морската столица и курортите. В реализацията на тези пречиствателни съоръжения са вложени над 40 млн. лв., осигурени по европейски проекти. Напомням, че курортът „Св. Св. Константин и Елена“ е първият без отпадни води, оттичащи се в морето, тъй като две колекторни помпени станции ги изпращат към градската пречиствателна станция.

Отделяме специално внимание на градската инфраструктура – работим по обновяване на центъра на града, изградихме нов паркинг до жп гарата, с възможност за престой на автобуси с туристи, които вече могат лесно и бързо да стигнат до част от интересните културно-исторически паметници в града – Римските терми, музея за история на Варна, църквите „Св. Атанасий“ и „Успение Пресвета Богородица“. Самите терми – Големите и Малките, в момента се обновяват, поставя се и декоративно осветление, изграждаме и нов информационен център.

От края на миналата година започна поетапното обновяване и на градския транспорт- по улиците на морската столица вече се движат70 нови модерни автобуса, в които се предлага безплатен интернет. Предстои да бъде изградено високоскоростно трасе за градския транспорт, автоматизирана билетна система, велоалеи и др. Върви и доставката на новите тролейбуси – 30-те екологични возила, са резултат от успешно защитен европейски проект.

– Кои са акцентите, с които Варна привлича туристи през сезон 2014?

– За втори път тази година Варна беше домакин на престижната регата „Black Sea Tall Ships“. Провеждането на това изключително престижно международно събитие доведе в морската столица над 800 000 посетители. Получихме специални благодарности от организаторите и готовността им да бъдем номинирани за следващо домакинство.

Варна има и две каузи, работата по които привличат много ентусиасти и доброволци. Първата е кандидатурата ни за Европейска столица на културата през 2019 г. Морската столица премина успешно първата селекция и днес е сред четирите финалисти. Затова туристическият сезон е наситен с атрактивни и интересни събития – фестивали, концерти, театър, кино… Сред топ събитията на лятото е половинвековният юбилей на първия в света балетен фестивал, който тези дни събира в Летния театър на Варна елита на това танцово изкуство, при голям интерес премина и фестивалът FunCity. Морската столица е и единственият български град, допуснат в надпреварата за младежка столица на Европа през 2017г. Или казано на кратко – Варна е „Бряг на вдъхновението“.

– Кое е следващото предизвикателство пред Варна като морска туристическа дестинация?

– Този сезон има сериозен ръст на круизните кораби – заради геополитическата обстановка в Русия и Украйна. Вярвам, че ако положим усилия, тази тенденция може да бъде превърната в перманентен интерес към Варна, която може да стане привлекателна круизна дестинация. Още повече, ако бъде отворена зоната до второ кейово място на пристанището, която да бъде превърната в място за атракции и културни прояви.

kmeta.bg