Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Американската преса призна триумфа на Путин

Маневрите на президента на Русия Владимир Путин удрят изотзад и хипнотизират неговите критици, действията на руския лидер могат да бъдат наречени “безумно успешни”, пишат американските медии. . Журналистът на “Foreign Policy” Дейвид Роткопф твърди, че за Путин е настъпила “потресаващо триумфална, великолепна и невероятно стръмна година”. “Какво ирационално има в това систематично да се придвижват националните и личните интереси, ползвайки чуждите слабости и своите силни страни? Путиновият Кремъл точно така се държи, точно такa се държат и биха се държали всички успешни световни лидери”, пише Роткопф.

“Освен това руският президент, явно по терлички, обърква своя американски колега. Той постоянно дразни Обама и изпробва неговата издръжливост, държейки се през това време на достатъчно разстояние от ключовите американски интереси, за да може твърдият и прям отговор от страна на САЩ да изглежда неуместен. Остава само да бъде пожалена Ангела Меркел, на която се налага редовно да обшува с Путин – включително и затова, че неговите отношения с Обама си остават, казано с думите на един високопоставен американски чиновник, “изключително сложни”, отбелязва авторът на материала.

Според него, в резултат на това “Меркел е принудена едновременно да спазва твърда линия и да избягва конфронтацията, която би погубила крехките постижения във възстановяването на европейската икономика”, пише още авторът.

“Занапред Путин го чакат хубави дни – казва американският репортер. – Ако се отчете колко са събраниte на украинската граница войници и колко са шпионите и хората със специалнo назначение, които мътят водата в страната, Русия може да постигне целите си, даже без да нахлува в Украйна”, твърди той.

“Фактът, че САЩ ще се постараят да възстановят работните отношения с руснаците, без чието сътрудничество администрацията на Обама трудно би решила иранския проблем, помага на Путин да изглежда още по-силен”, подчертава Роткопф. Той твърди, че Европа постепенно ще се отърве от зависимостта на руския газ, но “за Русия това няма да е толкова болезнен удар, както например много други: в света има много желаещи да купуват онова, което няма да купуват европейците. В това число влиза и Китай”.

По-рано военният анализатор на “Fox News”, офицерът в оставка, който специално се обучава за аналитик на Съветска Русия – Ралф Питър, отбеляза, че президентът Обама не може да се сравни и на кутрето на Владимир Путин. А лидерът на Държавния департамент на САЩ Джон Кери не може да съперничи на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров. Путин мисли с десетилетия напред, докато Обама мисли само как да преодолее текущата криза.
vlastta.com