Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

„Зебрите“ отказват да ремонтират в “Аспарухово” без аванс

Фирма “Зебра Варна” отказа да ремонтира пострадалите от наводнението улици на кв. “Аспарухово” заради липса на авансово плащане, информира „Труд“. Община Варна има 3-годишни рамкови договори за пътни ремонти с 5 фирми, които отговарят за петте района на морската столица. Заради контрактите, подписани през 2012 г., администрацията на бившия кмет Кирил Йорданов бе остро критикувана, а последният доклад на Държавната финансова инспекция директно посочи тези договори като пример за заобикаляне на Закона за обществени поръчки (ЗОП). Логиката на дългогодишните споразумения за ремонти е, че те позволяват бърза реакция и незабавно възлагане, без риск от обжалвания. Точно такава е и ситуацията в кв. “Аспарухово”, защото там трябва за два месеца да се възстановят отнесените от пороя на 19 юни улици.

Общинските чиновници са описали всяка отсечка, като са изчислили, че има нужда от ремонти на стойност 4 млн. лв. Тъй като община Варна има действаш договор със “Зебра Варна” за район Аспарухово, директно възлага ремонтите. На 28 август обаче в деловодството пристига отказ от поръчката от страна на изпълнителя по контракта.

Фирмата е свързана с изпълнителя на ремонта на пешеходния ринг “Зебра Трафик”, а двете дружества са с един управител – Николай Димитров. През т.г. кметът на Варна Иван Портних няколко пъти обвини компанията в некачествена работа и връща изпълнителя на модернизацията на централната част да прави отново едни и същи отсечки.

Пред “Твоят ден” Димитров обяви, че конфронтацията между неговата фирма и общината за реконструкцията на централната градска част няма нищо общо с отказа от работа в “Аспарухово”. “Вярно е, че имаме договор за ремонт на улиците в този квартал, но той е за реконструкции с бюджетни средства и действа с авансови плащания. В случая общината не може да даде аванс, защото чака тези пари от Междуведомствената комисия за защита на населението.

Ние няма как за своя сметка да ремонтираме улиците и после да чакаме през 2015 г. Министерският съвет да ги отпусне”, обясни Димитров. Общината е изправена пред голям проблем, защото улиците трябва да се ремонтират преди зимата. Затова е отправила покани за договаряне без обявление до останалите 4 фирми, които ремонтират другите райони. Ако “Хидрострой”, Обединение“АБ-Варна” , “Инжстройинженеринг” и “Варнастрой 2012” също откажат, тогава реконструкцията в квартала ще се отложи за догодина.

trud.bg