Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Мадлен Алгафари: Българинът трябва да изхвърли чувството си на себеотрицание

Известният български психолог, психотерапевт и автор Мадлен Алгафари посети Америка за втора поредна година. Целта на тазгодишната й визита обаче е е по-специална – да обедини българите тук с корените им в Родината. Алгафари споделя, че я е обзела патриотична вълна, която се усеща и в новата й книга – „От „Какво ще кажат другите?“ до „Какво избирам аз?“. На страниците на новата творба Алгафари помества и мнението по наболели проблеми на други 700 съавтори.

Близо 100 души присъстваха на срещата дискусия, която се проведе през уикенда в предградието на Чикаго – Арлингтън хайтс. Сред обсъжданите теми през близо двата часа, в които Алгафари отговаряше на въпроси и разсъждаваше на глас по наболели за българите проблеми, бяха редица теми, сред които от какво ни е страх, как се справяме с кризата, за какво са ни болестите и какво какво ни казват, какво се случва с мъжкото и женското днес, какво представлява българинът днес, накъде отива, що е това духовна революция и какво правим всеки ден, за да запазим любовта.

Известният психотерапевт разкритикува и модела на мислене на българина днес и част от неговата недотам изконна ценностна система. „ Няма по-голяма перверзия от това в морално-ценностната ни система да сме турили качеството себеотрицание на едно от първите места. Това е толкова противочовешко и урудливо. Няма себеотрицание“, сподели видимо раздразнена Алгафари.

Срещата продължи и с дискутиране по един от най-важните въпроси, които касаят емигрантите – възпитанието на децата им. Алгафари посъветва българските родители да оставят децата си да грешат, защото „само така ще пораснат“. Тя обърна внимание и на всички майки, че не трябва да се месят в обичта между син и баща например. По думите на Алгафари тя е „по-груба“ поначало и майките не трябва да се притесняват. Относно методите на възпитание Алгафари отговори, че няма точен модел, който да се следва, но наблегна на факта, че децата трябва да грешат, за да станат опитни, като не изключи и ролята на родителите в тяхното израстване. А този начин на възпитание намери одобрението на мнозина наши сънародници.

„Нейният модел, това поне, което тя представя, е много близко с това, което искам аз да дам на своите деца – да съм открита и честна с тях. Аз съм била отгледана по този начин и това възприемам като моето нормално“, сподели българската майка Илина Стефанова.

На срещата дискусия  имаше и съвети за самотните родители, за семействата, за взаимоотношенията между мъж и жена. Алгафари обясни още, че наблюдава „едно израстване“ в личен план при българите. „Българинът става най-после индивид, което е профилактика срещу ставането на индивидуалист, защото индивудуализам обикновено е компенсацията на невъзможността да бъдем индивиди. Забелязвам едно събуждане и нарастване на самоосъзнатостта“, обясни Алгафари.

На срещата психотерапевтът обясни още, че българските емигранти в чужбина имат същите проблеми като сънародниците си в Родината, но с малки разлики.  „ Нищо по-различно от типично българските проблеми – онова, което си приписваме като черти на националния ни характер, само че ситуациите на стрес малко слагат една лупа и тази лупа прави минусите малко по-негативни и плюсовете малко по-позитивни. Затова и най-хубавите ни черти, и най-лошите се проявяват в една такава среда, каквато е и емигранството, и то особено в началото, докато се адаптират хората към новите културални особености на средата, в която са“, сподели още Алгафари.

bg-voice.com