Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Кандидатурата на Данаил Папазов за кмет – сватба без булка

danail-papazovКато сватба без булка. Така е на път да остане в най-новата политическа история на Варна първият официален опит за кандидатиране на бившия пристанищен шеф и транспортен министър от кабинета „Орешарски“ – Данаил Папазов за кмет на Варна. Асоциацията се наложи от само себе си, след като видни варненци, обединени в гражданската инициатива „Живот за Варна“ застанаха пред медиите и обявиха, че желаят кап. Папазов да се впусне в битката за кметския стол тази есен, а те да го подкрепят. Засега обаче авторитетните граждани, обединени от каузата „Живот за Варна“ нямали потвърждение от Папазов – дали ще приеме или ще откаже номинацията. При отказ, резервният план бил управленските идеи за града, изповядвани от „Живот за Варна“, да бъдат подарени на онзи кандидат-кмет, който прояви желание да ги реализира.

„Търсихме безпартиен човек, който през годините е управлявал успешно хора, финанси и процеси“, заяви пред медиите един от инициаторите – Тодор Йотов. Кап. Папазов е с доказан авторитет, а и е признат от най-малко четири разноцветни правителства, допълни Йотов. Той и съратниците му решили да предизвикат кап. Папазов с билбордовете с надпис „Кораб Варна търси капитан“. Все още обаче капитанът не е потвърдил, че ще се кандидатира за кмет, като е обещал да даде отговор до края на седмицата.

Надяваме се да убедим капитан Папазов, зад който стоят лица с доказан авторитет, заяви и адвокатът Милен Ралчев. Според представителите на гражданската инициатива, бившият транспортен министър може да привлече симпатизанти от ГЕРБ, БСП, Реформаторите, ДПС, Патриотичния фронт, както и от безкрайното море на безпартийните. Дали това е така, ще стане ясно след преброяването на изборните бюлетини.

Засега е сигурно само, че „Живот за Варна“ смущаващо си прилича с роденото преди 15 години „Граждани за Варна“. Преди три петилетки архитектите на „Граждани за Варна“ – с фамилии Ралчев, Минков и други местни авторитети – сред които действащи много близки хора от отбора на действащия кмет Иван Портних, формулираха добрия кмет за Варна като „местен, свестен и известен“. Сега, под знамето „Живот за Варна“, трансформират формулировката до „безпартиен, управлявал успешно хора, финанси и процеси“. Тогава кандидатът бе адвокат Борислав Ралчев, реализирал по-късно депутатски мандат от царската партия НДСВ. Сега за лице на кампанията е избран Данаил Папазов. Същият, който ексобластният лидер на ГЕРБ Павел Димитров само преди 2 години вкара в районната структура на ГЕРБ в „Одесос“ и създаде за него матрицата „млад, успешен мениджър“, по която ГЕРБ да номинира кандидатите си за кмет на Варна. Но вместо него Борисовата партия заложи на Иван Портних за кметската битка във Варна и практически сложи началото на края във вътрешно-партийния мир в ГЕРБ край морето…И роди партия БАСТА.

Тези факти, най-вероятно позабравени от мнозина във Варна, са на път да станат определящи в предстоящата битка за кметския стол в морската столица тази есен и да нажежат до червено състезанието за кметския стол.

Защо ли?

Защото, ако Папазов приеме и се изправи срещу Портних, практически ще заформи люта битка между бивши съотборници и политически съратници, които днес са непримирими противници и са готови на твърда игра на всяка цена. Защото Борислав Ралчев и Стефан Минков са половинката от ръководния екип на хитовия преди 15 години тим „Граждани за Варна“, където работиха рамо до рамо с другия ключов тандем в сдружението – Радослав Коев и Красимир Маринов, които сега са твърдо в отбора на действащия кмет Иван Портних, който вече е официално номиниран за пълен мандат начело на Варна.

Защото Папазов има сериозни ангажименти към баскетбола в града, а пари за него не се намират лесно без държавна подкрепа. Защото влизането на Папазов в кметската битка се счита за сигурен знак, че конкурентите на Портних играят в негласен синхрон за избор на втори тур. Защото сблъсък Папазов-Портних е добър терен за реванш за бившия първи сред морските гербери Павел Димитров и в личен, и в партиен план. И, защото за ГЕРБ победа от раз във Варна е изключително важна. И знакова. С настоящия кмет като кандидат.

П.П. А за Папазов отговорът на въпроса ще стане ли капитан на кораба „Варна“ е важен – за да не се сдобие със славата на „булката – беглец“, която втори път не стига до олтара.

vnews.bg