Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Mинистър Кралев: Недопустимо е да има два отбора с марката ЦСКА! Базите и стадиона остават на клуба!

Krasen-kralevСпортният министър Красен Кралев отговори на всички горещи теми в областта на спорта. Кога ще е истинският ден „Х“ за ЦСКА? Какво се случва с най-титулувания български клуб и защо продължават спекулациите с базите?

– Г-н Кралев, ще помогнат ли сегашните успехи в леката атлетика на възраждането на този традиционно силен български спорт?
– Аз съм изключително щастлив от представянето на българските лекоатлети, които се състезаваха във втора девизия на отборния европейски шампионат. Постижението е блестящо. То дава възможност да се преборим за второто място, което дава възможност за промоция в първа лига. Много силно се представиха Ивет Лалова и Митко Ценов, които победиха в две дисциплини. Отделно Ивет постигна отличен резултат в бягането на 100 метра. Габриела Петрова се представи изключително с резултат 14.85 м. в тройния скок. Това е заявка за силно представяне на световното първенство в Китай, което ще се състои през месец август.

Отборният дух и желанието за победа, които демонстрира нашия отбор бяха впечатляващи. Много благодаря на спортистите ни за незабравимите преживявания. Благодаря и на старозагорската публика. Стара Загора за пореден път показа, че има публика, която може да мотивира много силно българските спортисти. Това пролича и на откриването на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години. Сега тази публика демонстрира и огромна подкрепа за лекоатлетите и доказа максимата, че у дома и стените помагат.
Радостната новина за лекоатлетите е, че България се връща в европейския елит. Другото впечатляващо е, че двамата кандидати за лидери на световната атлетика – сър Себастиян Кол и Сергей Бубка бяха дошли в България, въпреки че по същото време се провеждаха шампионати и от Супер лигата и от първа лига. Двамата бяха изключително доволни от организацията на състезанието.

– Стара Загора демонстрира отлична организация по време на Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години и основната заслуга за това е на кмета на града Живко Тодоров. Готова ли е Стара Загора да приеме домакинство и на други големи спортни форуми?
– Разбира се. Това вече е въпрос на федерациите, но аз съм убеден, че тази публика заслужава да се радва на други състезания от такъв висок ранг.

– Националите ни по самбо също се представиха на ниво в Баку. Вие бяхте на място. Какво може да ни кажете като допълнителна информация?
– Надявам се скоро самбото да стане олимпийски спорт. Аз искам да поздравя и борците ни за успешното представяне, защото за разлика от другите спортове, където по-скоро бяхме представени с младежки и с експериментални състави, то при борците конкуренцията беше много жестока защото първенството в Баку беше с ранг на европейски и всички държави дадоха най-доброто от себе си. Да, не можахме да вземем максимума, но радващото е, че имаме едно поколение от млади момичета, които имат блестящо бъдеще. Елица Янкова е само на 20 години, Евелина Николова и Тейбе също са на 22-24 години, което показва, че предстоят добри дни за българската борба. Боксът ни също е на много високо ниво и конкуренцията е много силна. В този спорт имаме четвъртфиналисти, дано да се преборим за медал. Вярвам, че имаме успех. Стрелците ни също се представиха добре.
Не искам да давам крайна оценка за цялостното ни представяне в Баку, но мога да кажа, че и мъжкият ни волейболен отбор също се представя на добро ниво и се надявам, че ще ни донесе още радост по пътя към финалите.

– Ще ни зарадват ли българските борци, които преди години печелиха олимпийски медали?
– Представянето на младите борци в Баку е една много добра заявка за бъдещи успехи. Расте младо поколение, на което много разчитаме. Пред тях стои едно много сериозно изпитание – световното първенство през септември в Лас Вегас. Там ще проличи готовността ни за олимпиадата, дано да вземем повече квоти за нея. От борбата, боксът, художествената гимнастика и стрелбата очакваме медали догодина в Рио де Жанейро.

– Агенция ПИК написа, че в сряда Тодор Батков ще се оттегли от властта в „Левски“ в полза на Иво Тонев. И докато при „сините“ ситуацията е изяснена, то в ЦСКА постоянно се появяват различни варианти за управление включващи различни комбинации от бизнесмени. Потърсиха ли контакт с вас някои от силните хора в ЦСКА?
– Вижте, аз съм запознат с всички разговори, които се водят в момента за бъдещето на ЦСКА. На този етап няма да коментирам нищо, защото становището на държавата в този случай е последно. Преди това самите инвеститори трябва да изберат по какъв начин ще работят и заедно да изберат план за възраждането и развитието на ЦСКА, а след това да го представят пред БФС. Трябва да се види колко дружества ще има. За мен е недопустимо да има две или три дружества, които да се наричат ЦСКА и да влизаме в такива спорове. Има си правила, които трябва да се спазват. Едва когато инвеститорите се разберат за бъдещите си действия и програма, задължение на държавата е да осигури условия, на които футболистите да се подготвят, тренират и упражняват професията си. Това ще бъде направено.

– Нека да сложим край на спекулациите за базите на ЦСКА. За какъв период те ще бъдат дадени за ползване на клуба?
– Не мога да разбера откъде започнаха спекулациите преди година. Може би те тръгнаха от невъзможността на тогавашното ръководство да подсигури финансиране на клуба. Тогава някои хора се опитаха да изместят същността на проблема, а тя беше, че в клуба нямаше пари, а не че не са предоставени базите. Те са дадени на ЦСКА за безвъзмездно ползване за срок от 20 години още по времето на министър Свилен Нейков с решение на Министерския съвет. От тогава ЦСКА не е дало и един лев на държавата за ползването на базите, но въпреки това спекулациите продължават и то доста умело. Истината е, че има инвестиционна програма по силата, на която ЦСКА е длъжен да стопанисва и поддържа стадиона и базите в добро състояние. Това е бил ангажимент на клуба, така ще бъде и занапред!
Базите винаги са си били на ЦСКА и ще останат на клуба, който е носител на традициите и марката. Футболистите ще продължават да тренират точно на този стадион.

– Каква развръзка очаквате за ЦСКА?
– Нека да дадем шанс на тези, които в момента работят за възраждането на ЦСКА. Нека тези хора да се разберат, да излязат с програма и тогава ще седнем да разговаряме с тях при какви възможно най-добри условия базата ще продължи да бъде стопанисвана от новото дружество.

– Държавата и БФС направиха много компромиси, за да могат кандидат-собствениците на ЦСКА да се разберат, но това все още не се случва. Кога ще е истинският ден Х за „червените“?
– Не е важно кога ще се случи това, важното е да се намери най-доброто решение.
– Да, но времето също е фактор, който е лимитиран. Предстои да се тегли жребия за А-група.
– Сроковете и времето за лицензиране зависят от БФС, но ако на ЦСКА им е необходимо повече време за да избистрят плановете си, нека да го имат.

– Кога българските клубове ще могат да се самоиздържат, защото според мен е обидно привържениците на най-титулувания български отбор да се молят на един или друг бизнесмен да ги спаси?
– Финансирането на футболните отбори винаги е било много сложно. Средствата за издръжката на един футболен тим са много големи и няма друг вариант, освен присъствието на частен капитал в клубовете. През годините се доказа, че този метод е най-ефикасен. Просто публични средства няма как да бъдат инвестирани във футбола. Виждате че някои от общините се опитват да дават част от бюджетите си за финансиране на клубове, което аз не намирам за редно. Смятам че общините трябва да инвестират средства в инфраструктурата за масовия спорт, а не да дават пари за професионален футбол.

– Защо смятате така?
– Защото си представете, че даден кмет обича футбола и в продължение на един, два или три мандата дава пари за развитието на клуба, но не отделя средства за базите и детско-юношеската школа, а прави това за заплати на скъпоплатени чуждестранни играчи. След това ако дойде друг кмет с други убеждения, то той може да спре инвестициите във футбола и да ги пренасочи във друг спорт. Така парите ще отидат на вятъра.
В целия свят футболът се издържа от частни инвеститори. За съжаление нашите фенове не разполагат с такива средства, че да могат с покупката на мърчандайс продукти или с покупката на по-скъпи билети да подсигурят издръжката на любимия си клуб.
Така че във футбола трябва да се разчита предимно на успели хора от бизнеса.

– Виждаме, че президентите на световни футболни отбори като „Реал“ (Мадрид) и „Барселона“ гледат заедно мачове в ложите, а между нашите припламват искри. Какъв съвет бихте дали на собствениците на български отбори, за да спре омразата, която слиза към феновете и ескалира?
– Надали бих си позволил да съветвам хора, които са успели в живота и имат успешен бизнес. Но нека вземат модела за поведение точно от големите колоси в европейския футбол. Много малко са феновете на европейските клубове, които знаят имената на собствениците и президентите им.
По-умереното поведение не би навредило на никого.

интервю на Ивайло Крачунов

pik.bg