Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Трифонов, Папазов и Клисарова с различни пиар стратегии в битката за кметското място

Chavdar-TrifonovНай-активен в атаките срещу кмета Иван Портних е Чавдар Трифонов, което е обяснимо, предвид, че и двамата кандидати се борят за гласовете на десните избиратели във Варна. Трифонов попита кмета защо Община Варна не е дала отговор за точната сума на наложените санкции и непризнатите разходи по европроектите, които е изпълнила. Директорът на общинската дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ Ани Николова отговори на Трифонов, че твърденията му са неясни и показват само непознаване на механизмите на еврофинансиране. Николова напомни, че общинската администрация е привлякла и управлява близо 300 млн. лв. по линия на европейските проекти. Чавдар Трифонов започна добре ранната си предизборна кампания, като изпрати доброволци по кварталите да записват проблемите на гражданите, осигури безплатен интернет в центъра на града. Но после пиарите му незнайно защо „изровиха“ стария слоган „Пука ли ти“, посъветваха го да качва паметници, да подарява 40 книги за 40 годишния си юбилей и да предлага на гражданите да изберат коя негова снимка е най-подходяща за кампанията му. Последният пиар ход на Трифонов предизвика варненка, която попита: „А голи снимки нямате ли?“ /Искрено се надяваме тази идея да не бъде осъществена до края на кампанията/ Като цяло инерцията на Чавдар Трифонов намаля, омаломощена от „невероятни“ за световната практика пиар акции, но желанието да дебатира за важните за Варна проблеми може да му донесе позитиви.

Papazov44.jpgПремерено започна кампанията на Данаил Папазов. Турнири по волейбол, конкурси, с които да се привлекат избиратели от всички възрасти и критики към управлението на Иван Портних са акцентите в нея. Прословутият Интермодален терминал и инвестиции в града са лайтмотивът в програмата на Папазов. Откъде ще дойдат тези инвестиции обаче не е ясно. Вече 25 години Варна се „побратимява“ с китайския град Нинбо /който изяви желание да се „побратими“ и с Пловдив/, с холандския град Дордрехт, с Новороссийск, Кейптаун, Турку, Марсилия и други… но инвестиции няма. Опитният мениджър Папазов трябва да каже откъде ще намери инвеститори, от кои браншове са те и кога ще започнат да инвестират във Варна. Данаил Папазов ще прецени дали да обясни политическата си метаморфоза – от член на ГЕРБ и номиниран за кандидат за кмет на Варна от ГЕРБ прие да стане министър в правителство на БСП и ДПС. Мениджърът винаги е изтъквал, че е експерт, който разбира от транспорт, а има за пример и световни политици, като Уинстън Чърчил, който няколко пъти сменя партийната си принадлежност.

Anelia-Klisarova3На кандидата на БСП Анелия Клисарова може да се спести въпроса за преминаването от НДСВ в редиците на партията-столетница. Причината – НДСВ го няма на политическата карта, а Клисарова натрупа опит като общински съветник и министър в правителството на Орешарски. Началото на нейната кампания бе уважено от Михаил Миков, но шансовете й да спечели са минимални. Въпреки академичното си излъчване и влияние в медицинските среди, Клисарова няма как да спечели младите варненци, които по правило гласуват за десни кандидати. Анелия Клисарова започна да провежда своите предизборни срещи с асоциации, граждани и засега не излиза от рамките на традиционния начин на правене на избори. Но тя знае, че електоратът на БСП билогично намалява – това разбра и Борислав Гуцанов, който не използва докрай авторитета си, за да го издигнат за кандидат-кмет.

От кандидата на „Атака“ Костадин Костадинов може да се очакват всякакви изненади. След като нарече циганите „паразити“ и „нечовешка сган“, той поведе протест срещу тях в квартал „Максуда“ и беше арестуван. После се опита да преименува 220 варненски местности с турско-арабски и гръцки названия, но колегите му общински съветници не го подкрепиха. В желание за телевизионни изяви, политикът влезе и в ролята на „протестиращ родител“ и основателно разкритикува някои български учебници. За капак Костадинов се включи и в частен спор за имот, където се сблъска челно с Веселин Марешки, отнесе юмрук и сега го съди за побой.

Дебютът в предизборната кампания вече е направен, предстои мителшпилът, при който позициите, програмите и стратегиите на кандидатите за кмет на Варна фигури ще са развити. В този промеждутък от време хора, които не познават психологията на варненци им губят времето с „медийни“ спорове и закачки. Лицата, които създават тези „изкуствени балони“ е добре да знаят, че варненци са прагматични хора, които не вярват на измислици и сплетни, а на реални резултати. С такива резултати, допринесли за просперитета Варна от кандидатите могат да се похвалят Данаил Папазов, Иван Портних, Анелия Клисарова и отчасти Кирил Йорданов.

barometar.net