Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Ремонтът на Юнашкия салон във Варна върви с пълна пара

Unashki-salon44Документи, вестници и записки на 104 години откриха при ремонта на Юнашкия салон във Варна. Строителите се натъкнали на артефактите при подготовката на сградата за строителните дейности. „Уставъ на Гимнастическото дружество Черноморски юнакъ въ Варна“; членска карта за школата по гимнастика; „Бюджетно упражнение на осми общъ съюзенъ съборъ 1935г.“, и редица други документи са само част от артефактите, открити в подземията и покривното помещение на емблематичната сграда.

Започвайки ремонта на покрива са открити и изрисувани инициали върху една от основните носещи греди на конструкцията. Предполага се, че това са имената на строителите, тъй като датата съвпада с периода на изграждане на салона – 1910-1911г., коментира директорът на общинската дирекция „Спорт“ Николай Костадинов. Той допълни, че ремонтните дейности вървят по план.

Подменени са изгнили греди на покрива, предстои тяхната химическа обработка, за да бъдат изпълнени изискванията за пожаробезопасност. Поради същите причини са поставени и две вътрешни противопожарни стълбища. Вече е изградена специалната дренажна система за отводняване на игралната зала, намираща се под кота 0, поставена е хидроизолация.

Извършено ще бъде вътрешно преразпределение на сервизните помещения, с цел да се възстанови автентичния вид на Юнашкия салон, каза още Костадинов. Материалите, с които запълваме липсващи сегменти от каменната конструкция съгласуваме с Националния институт за недвижимо културно наследство. Освен възстановяване на игралното поле, ще бъдат изградени две допълнителни наблюдателни трибуни, ще бъде оформена „Зала на славата“ и артистично кафене, допълни той.

Ремонтът на Юнашкия салон се извършва благодарение на програмата за финансиране JESSICA. Община Варна си върна Юнашкия салон от държавата в края на м. г. Сградата с уникалните си дървени орнаменти и колони е построена през 1910 г. и е сертифицирана като паметник на културата и архитектурата от 1982 г.

live.varna.bg