Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Румен Петков: Посланиците да пренесат челния ни опит с анонимките в ЕС

Rumen-Petkov456„Трябва да започне широка обществена дискусия за закона срещу корупцията, на която да бъдат поканени и европейските посланици, за да споделят челния си опит за работа по анонимни сигнали или ако нямат, министърът на външните работи да се задължи да преведе този закон, за да бъде приложен нашия челен опит за работа с анонимки в европейските страни“. Това заяви зам.-председателят на АБВ Румен Петков на брифинг в централата на партията в отговор на въпрос на БЛИЦ. Той допълни, че в закона има явни недомислици, тъй като ако проверяват по анонимен сигнал премиера Бойко Борисов или президента, те ще трябва да напуснат постовете си, докато тече проверката.

„Ами, ако има анонимен сигнал срещу самия шеф на Бюрото за проверки, той сам ли ще се проверява?“, попита Петков. И добави, че може да бъде далеч по-цветист в квалификациите си за хората от Реформаторския блок, но ще се въздържи в името на добрата атмосфера.

Петков заяви, че законът на Кунева е неприемлив и за самите институции, които“са го съборили“. И посочи, че Сметната палата го е отхвърлила в становище от 14 точки, представено в парламента. Същото са направили и от Националното сдружение на общините, както и от Касационната прокуратура на 6 страници. „Какво означава хора с високо обществено доверие, които ще влязат във въпросното Бюро, колко високо – 1,83 ли?“, иронизира Петков формулировките в закона. И допълни, че АБВ е изпратила писмо до всички парламентарни групи за началото на диалог с участието на всички заинтересовани от закона институции.

blitz.bg