Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.12.2023
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Представител на Еврокомисията даде Варна като пример за подготовка на проекти

evropredst.jpg„Варна е отличен пример за това как се подготвят проекти по фонд „Солидарност“ към ЕС. Вие спазихте всички изисквания при подготовката на проектните предложения, съобразихте се изцяло с приоритетите на програмата, което Ви направи най-големият бенефициент на безвъзмездно финансиране от фонда от всички останали градове в България. Според нашите правила отпуснатите средства от фонда могат да се използват единствено за възстановяване на функционалните характеристики на разрушените съоръжения. Радваме се, че с общинско, национално и европейско финансиране Вие ще надградите свършеното – чрез озеленяване, социализация и подобряване на цялостната градска среда в района на охранителните канали на Аспарухово. От сега нататък Вие ще бъдете давани за пример в Европейската комисия!“ Това заяви Джон Уатер – представител на Европейската комисия, отговарящ за фонд „Солидарност“ в Брюксел, по време на експертна среща, която се проведе в Аспарухово.

В нея се включиха още неговият колега Андрея Лампрехт, зам.-министърът на МРРБ – Деница Николова, експертите в областта на фонд „Солидарност“ – Ася Станкова и Добромир Василев, представители на Община Варна – зам.кметът Христо Иванов, директорът на дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ Ани Николова, Биляна Раева – представител на Община Варна в Брюксел. Експертите на ЕК заявиха още, че са във Варна за да подпомогнат процеса по реализация на проектите с практически съвети.

Фонд „Солидарност“ на Европейския съюз дава възможност за финансово подпомагане на държави членки на общността в случай на голямо природно бедствие. Община Варна получи 12 млн лв. по фонда за справяне с щетите от наводнението в Аспарухово. В момента върви процедура по избор на изпълнител за ремонта на двата охранителни канала. Срокът за изпълнение е 16 месеца, като в рамките на този период ще бъде възстановена водопродимостта и каналите. Предвижда се и ремонт на общо 4 моста по съоръженията, както и заустване на западния канал в морето.

live.varna.bg