Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 21.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Валери Симеонов дава на прокурор скандални схеми на Иво Прокопиев

Valeri-SimeonovСкандални схеми в енергетиката с участието на Иво Прокопиев и „Икономедия” са установили проверки на парламентарната комисия по енергетика. Това заяви в интервю за ПИК председателят й Валери Симеонов. Съпредседателят на Патриотичния фронт обяви, че вече са подадени сигнали в прокуратурата срещу олигарха и други длъжностни лица от НЕК и КЕВР. Откакто пое управлението на комисията, Симеонов не спира да изважда на бял свят притеснителни факти за задкулисните връзки в енергетиката.

„Достигнахме до едни дебри, които до момента не бяха пребродени, а именно големите външни поръчки на трите ЕРП-та, възлагани и превъзлагани на принципа на т.нар. аутсорсинг. Стана ясно, че това е ставало с приближени, сродни фирми-майки. Установихме, че по-голямата част от ветропарковете и по-големите ВЕИ-централи са получавали много висока цена за енергията, която са продавали без да имат това право”, разкрива Валери Симеонов. По закон са регламентирани номиналните часове, през които работи един фотоволтаик, в случая 1250 и 2250 за ветропарковете. Когато един ветропарк даде по-голям брой часове, то енергията, която е произвел, трябва да бъде на по-ниска цена. „Разликата е с около 300 лева, но те са продължавали да пускат фактури на високата цена и са работили на над установения срок за работа, като тези пари са им изплащани. Изненадващо е, че някои радетели за борба с корупцията и за борба с олигархията също фигурират в този списък.

Това са немалка част от фотоволтаиците с първоначален произход Иво Прокопиев като собственик на капитала. Това установяване е безспорно. Аз стоя зад тази информация, тъй като лично съм се убедил в нея”, категоричен е Симеонов. По думите му до разкриването на тези данни се е стигнало много трудно заради скандални схеми за препродажби, с участието на офшорки, с цел да не може да се проследи реалния собственик.

„До този момент те са преминали през 4-5-6, а в някои случаи и през 10 продажби. Има случаи, в които само в рамките на една година на 4-5 пъти е извършвана препродажбата на един фотоволтаичен парк. В крайна сметка нещата отиват към „Икономедия“. Даже мога да ви кажа, че има няколко такива фотоволтаични централи, които са собственост на различни фирми, но всички те са с адреса на офисите на Иво Прокопиев.

Не върви да раздаваш морал от високо, след като самият ти нарушаваш законите”, заявява съпредседателят на Патриотичния фронт и е категоричен, че това се прави с цел замитане на следите. Една фирма, регистрирана в България, се продава на офшорка, след това тази офшорка придобива по-големия процент.

„Искам да ви припомня, че същият този, не мога да го определя като политик или бизнесмен, защото не е нито едното, нито другото, но същият този при проверките, извършени от КЕВР на 15 февруари т.г. установиха драстично разминаване между някои негови фотоволтаици. Като например в документите за въвеждане в експлоатация е представена една мощност, а присъединена към ЕРП-то, съответно НЕК – доста по-голяма мощност. Въпросът е как е нарастнала мощността на този фотоволтаичен парк.

Просто някакви чудеса явно се случват в енергетиката, и те са свързани с магьосника Иво Прокопиев. Подали сме сигнали срещу длъжностни лица от НЕК и КЕВР. Всички материали по случая вече се обработват.

Искането за проверка от страна на Държавната финансова инспекция също е наше. Това е и новината от заседанието на Комисията по енергетика в сряда. Решихме да сезираме КЕВР и съответно министър Теменужка Петкова, за да се вземат спешни мерки и да се наложат санкции. Но отделно от санкциите с прихващането на надплатените суми или прекратяване на изплащането на по-високи суми, ние ще подадем сигнали и в прокуратурата”, разкри Симеонов.

Той е категоричен, че не се страхува, че Прокопиев ще използва медиите си като щит от прокурорско разследване и ще ги насочи към контролните органи, които го проверяват. „Ние сме тук, за да си вършим работата, а всеки може да се защитава по избран от него начин, който отговаря на неговите морални и етични качества”, заявява Симеонов.