Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

От щаба на Чавдар Трифонов: Нямахме представа, че е осъждан!

Chavdar-trifonov445Никой от основните коалиционни партньори, издигнали кандидатурата на Чавдар Трифонов за кмет на Варна, не е знаел за неговата осъдителната присъда за шофиране в нетрезво състояние. Това твърдят те пред БЛИЦ, изразявайки силна почуда от изнесената скандална информация, подкрепена с документи.

Силно изненадан от екслузивната новина в агенция ПИК, че кандидатът на коалиция „Реформатори и патриоти“ за кмет на морската столица има наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 месеца, отложено с 3 години изпитателен срок, се оказа председателят на ДСБ-Варна Васко Василев. Именно той и неговите съпартийци първи застанаха зад кандидатурата на Чавдар Трифонов за кмет на морската столица.

„От вас разбирам за това… нищо не мога да кажа… Трябва да го проверя. Не съм го видял това нещо, което е писано, съжалявам. Не мога да коментирам преди да видя за какво става въпрос“, заяви пред репортер на БЛИЦ Васко Василев. На ответната реакция, а именно – че поместената информация в ПИК, придружена със сканирани документи от влязлото в сила споразумение по НОХД №5393 ОТ 2007 г. е коректна, тъй като бе проверена от наш репортер и във Районен съд-Варна, Василев отговори: „Разбирам ви, но разберете ме и вие. Не мога да коментирам засега…“. И добави, че не може да каже дали една осъдителна присъда на Чавдар Трифонов би го притеснила преди лично да се увери, че тя е факт.

„Не знаем дали има такъв случай. Вижте, не мога да коментирам нищо, докато няма коментар от когото трябва “, заяви пред БЛИЦ Любомир Роев от ДСБ, който работи по предизборната кампания на Трифонов. И добавя, че именно него има предвид като казва „когото трябва“. „Вие можете да си го проверите… ние не сме следователи да го правим“, бе неговата реакция на това, че наш репортер е проверил в съда и е доказан факт, че кандидатът за кмет на „Реформатори и патриоти“ се е признал за виновен и е получил при сключено с прокуратурата споразумение наказание 3 месеца условно и по този начин е избегнал по-тежко наказание, което би получил при един евентуален съдебен процес за шофирането с 1,6 промила алкохол в кръвта.

БЛИЦ постави три прости и коректни въпроса на коалиционните партньори: знаели ли са , че издигнатият от тях Чавдар Трифонов е осъждан, ако не са – как ще коментират новината, както и – притеснява ли ги тя. Любомир Роев заяви, че може да отговори единствено на първия въпрос. „Никой не е знаел нищо подобно“, категоричен бе той. Що се отнася до третият въпрос – притеснява ли ги този факт, той заяви. „Това дали ни притеснява е друг въпрос. Аз не мога да правя коментари на неща, които са плод на общи решения, тоест на коалицията като цяло“.

Кандидатурата на Чавдар Трифонов бе издигната от широка коалиция от партии, сред които Реформаторския блок, Народен съюз, ВМРО, НДСВ, „Български демократичен форум“ и Демократическата партия и „Обединени земеделци“. Очевидно обаче никой от тях не е разбрал за провинението му през август 2007 година.

За сметка на това агенция ПИК изкара наяве случая. Престъплението е било извършено на 12 август 2007 г. в морската столица. Трифонов е бил спрян от патрул на КАТ зад волана на „Шкода Октавия“ със софийска регистрация. Последвала е проверка с дрегер, която е установила концентрация на алкохол от солидните 1.6 промила.
По случая започва наказателно производство, което завършва със сключеното между Трифонов и прокуратурата споразумение за условна присъда от 3 месеца с 3 години изпитателен срок, което е било одобрено от съда. То също така е включвало и отнемане на шофьорската книжка за срок от 8 месеца.

„Разбирам в какво съм обвинен. Признавам се за виновен. Разбирам какви са последиците от споразумението и се съгласявам с тях. Декларирам, че се отказвам от по-нататъшно разглеждане на делото по съдебен ред. Доброволно съм подписал споразумението. Разбирам, че постигнатото споразумение има характер на влязла в сила присъда“, посочва Чавдар Трифонов в протокола от съдебното заседание.

blitz.bg