Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Съдът отхвърли искането на Миглена Темелкова за спиране на решението на ОИК

Miglena-TemelkovaАдминистративният съд със свое определение не уважи особеното искане на председателя на Градския съвет на партия АБВ във Варна – доц. д-р Миглена Темелкова за спиране на изпълнението на решение №392/27.10.2015г. на Общинска избирателна комисия – Варна, с което се обявяват резултатите от избора на общински съветници в Община Варна. В жалбата си доц. Темелкова се позовава на разпоредбата на чл. 459 ал. 4 от Избирателния кодекс, даваща й право да обжалва решението на общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите пред съответния административен съд в 7-дневен срок от обявяването на решението.

Жалбата на доц. Миглена Темелкова е подадена в качеството й на председател на градската организация на партия АБВ във Варна до Административния съд в града чрез Общинската избирателна комисия и е подписана на 1 ноември 2015 г. В аргументите за искането си председателя на партията посочва множеството нарушения на изборния процес, както и нарушената прозрачност при обявяването на резултата от почти всички секционни избирателни комисии във Варна.

Решението за подаване на жалба от доц. Миглена Темелкова изкристализира в петък вечерта, когато председателите на районните организации на партия АБВ във Варна споделят опасенията си, че изборните резултати са опорочени. За липсата на прозрачност при отчитането на изборния резултат доц. д-р Миглена Темелкова сигнализира с жалба ОИК още на 26 октомври 2015 г. в 00,27 часа. В жалбата, подадена по е-мейл, която остава без последствия, председателят на Градския съвет на партия АБВ в град Варна сигнализира, че секционните комисии в община Варна отказват да издават извлечение от протокола за избор на кмет на общината, кмет на района и за избор на общински съветници. На места застъпниците на партия АБВ и на останалите партии са изгонени от секциите и не им е предоставено описаното по-горе извлечение, с което се създават реални предпоставки за манипулация на вота. В същата жалба, Темелкова моли Общинската избирателна комисия да извърши незабавна проверка и разпореди на секционните избирателни комисии да предоставят на застъпниците и представителите препис-извлечение от протоколите.

barometar.net