Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Емил Радев: Във всяка областна дирекция на МВР има полицай и дознател, които разследват издевателствата над животни

Emil_Radev333.jpgинтервю с евродепутата от ПП ГЕРБ Емил Радев по актуални теми

Г-н Радев, кои са по-важните законопроекти, в които участвахте като евродепутат през изминалата 2015 г.?

Като член по Комисията по правни въпроси и на Комисията по правосъдие, граждански свободи и вътрешен ред, основните законопроекти, по които работихме са тези свързани с миграцията и засилване на контрола по европейските граници, борбата с тероризма, прането на пари, борбата с криминалните прояви и законопроекти свързани с бизнеса, като създаването на европейското ЕООД, създаването на единна европейска прокуратура, исковете с малък материален интерес и др.

Какво представлява европейското ЕООД?

Когато българска фирма иска да отвори фирма, например в Германия, тя трябва да го направи по германското законодателство или да си отвори клон. Тези процедури са свързани с големи разходи от порядъка на 50 000 евро и за да подпомогнем малкия и среден бизнес, изработихме вариант във всички 28 страни членки на ЕС фирмите да регистрират ЕООД -та по електронен път, с минимален капитал от 1 евро. Има съпротива срещу този законопроект, защото нотариусите, които заверяват нужните документи не желаят такъв опростен модел на регистрация, защото губят таксите си.

Вие сте доста активен в изказванията си в Европарламента по въпросите свързани с мигрантската вълна. Какви са законодателните мерки, които се предвиждат за справянето с нея?

В европарламента има редица законодателни предложения свързани с ограничавана не емигрантския натиск и борбата с тероризма. Едно от тях е за създаването на Европейска гранична служба, която включва охраната на външни и шенгенски граници и бреговата охрана. Ще се създаде списъкът на третите сигурни страни, в който са включени Турция, Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония, за да се знае, че всеки емигрант, който влиза от тези държави, не идва от страна, в която се водят военни действия и не е застрашен животът му и подлежи на връщане в тези държави. Разглеждаме и въпроса с така наречените „горещи точки“, където служителите на гранична полиция и Фронтекс, ще разглеждат документите на желаещите да бъдат бежанци в Европа още в третите сигурни страни. Когато има отказ, тези емигранти няма да могат да се движат свободно в държавите-членки на ЕС и ще знаят, че нямат право на убежище. Друг съществен момент, е че заедно с емигрантите в Европа се промъкват и членове на терористични групировки и трябва да бъдем много бдителни. По тази причина трябва да дадем достъп на държавите-членки достъп до базата данни, които се събират за емигрантите, за да може полицията в реално време да прави справки и да локализира терористите. Очаквам да бъде приета и директивата за резервационните данни, която ще бъде силно оръжие за службите за сигурност, които ще локализират превантивно хората носещи терористична заплаха и да предотвратяват атентатите.

Вие сте един от активните радетели за създаването на зоополиция в България. На какъв етап е реализацията й?

В момента във всяка областна дирекция на МВР в страната има по един разследващ полицай и дознател, които да разследват убийството и осакатяването на животни, кучешките боеве. Също когато безстопанствено животно нанесе поражения на човек, тези случаи се разследват от новосъздадената зоополиция. Предстои много работа, служителите на зоополицията трябва да бъдат обучени. В началото на месец октомври организирах кръгла маса, на която присъстваха министърът на земеделието и храните, представители на МВР и Министерство на околната среда и водите, прокуратурата, разследващи полицаи, неправителствените организации. На тази среща набелязахме следващите стъпки за развитието на зоополицията у нас. С фондация „Четири лапи“ ще организираме обучение на зоополицаите в Холандия, работим за създаването на смесени екипи между министерствата ни, защото инспекторите трудно влизат в обекти и съставят актове. За да се реши този проблем е нужно взаимодействие между институциите.

очаквайте втора част на интервюто с Емил Радев

въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net