Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Емил Радев: Във Варна настъпи рязък скок в усвояването на евросредства

Emil_Radev333.jpgГ-н Радев, Вие организирахте представянето на Варненския некропол в Брюксел, събитие което получи широк отзвук. Какви бяха отзивите сред вашите колеги, след представянето на най-старото обработено злато в света?

В сърцето на Европа разбраха, че в българските земи се намира една от най-древните цивилизации. Показахме, че България не е само хубави плажове и ски писти, но по нашите земи има много култура и история. Варна стана много известна, защото освен като място за туризъм вече се свързва с Варненския некропол, който е уникален и няма аналог в света. Много хора разбраха за артефактите, които се съхраняват в Археологическия ни музей и съчетано с това, че Варна ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г. ни направи известни в Европа. На представянето на Варненския некропол, председателят на Европарламента Мартин Шулц каза, че за пръв път от 25 години на подобно мероприятие някой е успял да събере тримата големи в Европа – председателите на Европарламента, Еврокомисията и на Съвета на Европа.  Изложбата беше голямо признание за България и Варна в частност и се надявам, че ще можем да покажем още от забележителностите на нашата страна. Надявам се също освен туристи да привлечем и инвеститори, защото България е с най-ниските данъци в Европа и това е сериозна предпоставка за развитие на бизнес у нас.

В този смисъл, Варна може ли да очаква нови европейски проекти? И как намирате морската ни столица след частичния мандат на кмета Иван Портних?

Варна се промени много и продължава да се променя. Удовлетворен съм, че се работи усилено по усвояването на европейски средства, защото виждаме, че в тези кризисни години, европейските фондове са едни от малкото възможности за финансиране на икономика, инфраструктура, социални и културни дейности. Откакто през 2013 г. Иван Портних бе избран за кмет на Варна настъпи рязък скок в усвояването на евросредства, работи се по много проекти и варненци се докоснаха до европейската солидарност. Уверен съм, че Варна е най-добрия град за живеене в България и трябва да положим още усилия, за да върнем блясъка на града и да го направим още по-привлекателен за бизнеса. Защото когато има работещ бизнес се създават работни места и се повишава качеството на живот на варненци. Варна има голям потенциал, имаме университети, много млади хора живеят в града и неслучайно Варна бе избрана за Европейска младежка столица.  Удовлетворен съм, че общинската администрация се стреми да подобрява инфраструктурата на Варна, да помага на бизнеса и да задържи младите хора и това се вижда по европейските проекти, които се реализират. Доколкото зависи от мен, като член на Европейския парламент, оказвам пълно съдействие по въпроси, които касаят институцията, за да помогнем Варна да привлече повече евросредства.

въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net