Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Жената на Уил Смит призова за бойкот на Оскарите

Djeida-Uil-SmitДжейда Пинкет–Смит призова тъмнокожите си колеги да бойкотират церемонията на Оскарите, защото в петте основни категории са номинирани само бели. „На церемониите цветнокожите актьори често развличат публиката и раздават награди, но рядко постиженията им получават признание. Може би всички чернокожи трябва да се въздържат от участие? С нас се държат така, както им позволяваме“, коментира съпругата на американския актьор Уил Смит. Джейда, която е актриса и режисьор, добави, че е дълбоко разочарована, пише „24 часа“.

Номинациите за „Оскар“ бяха обявени на 14 януари. Миналата година също имаше шум около „изцяло бялата надпревара“ в актьорските категории. Чернокожият комик Крис Рок, който ще води тазгодишната церемония, вероятно ще има богат материал за остроумни забележки, пише Ройтерс. В промоционалното видео за шоуто, показано миналата седмица, може да се види как Рок сипва бял талк на ръцете си и пляска.

Въпреки ласкавите отзиви на критиката извън надпреварата за най-добър филм останаха продукции с актьори и режисьори от афроамерикански произход като „Бандата от Комптън“. С възможността да се борят за „Оскар“ се разминаха актьори като Уил Смит („Сътресение“), Идрис Елба („Безродни зверове“) и Майкъл Б. Джордан („Крийд: Сърце на шампион“), за които се смяташе, че ще намерят място сред претендентите. Шанс не получи и друг представител на шоубизнеса от по-малобройните етнически групи – пуерториканецът Бенисио дел Торо за изпълнението си в „Сикарио“.

В Twitter набира скорост хаштагът #OscarsSoWhite („Оскар“ е толкова бял). „Снежните бури в „Завръщането“ са почти толкова ослепително бели, колкото „Оскар“-ите през 2016 г.“, гласи недоволно послание, визиращо лентата на Алехандро Гонсалес Иняриту, която води в надпреварата с 12 номинации, пише БТА. „Да бъде номиниран единствено Силвестър Сталоун за „Крийд: Сърце на шампион“ е шамар в лицето за всички останали хора, участвали в този филмов проект“, не крие разочарованието си Гил Робъртсън, президентът на Асоциацията на афроамериканските кинокритици.

Продуцентът на церемонията за наградите „Оскар“ Реджиналд Хъдлин казва, че е „трагично“ извън надпреварата да останат чернокожи актьори, чиито забележителни изпълнения са приети толкова радушно от публиката и критиката.