Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

100 от най-популярните личности на Варна в началото на 21 век /втора част/

100-te-koriza.jpgПродължаваме с представянето на личностите включени в книгата на Иво Югов „100 от най-популярните личности на Варна в началото на 21 век“.

Хората, които съм включил в тази книга са доказали себе си в областите, в които работят. Някои от тях са известни на много варненци, но не това е най-важното. Същественото е, че тези хора с труда си допринасят за икономическия и духовен просперитет на Варна. Те създават, творят, правят бизнес и политика. Някои от тях са противоречиви, като личности, но не се отказват от целите си. В това е смисъла на живота, според мен – да не се отказваш, дори когато обстоятелствата се опитват да те съборят.
Авторът

blagoi-kalfovБлагой Калфов

Като футболист Калфов е играл за „Ватев“ /Белослав/, след като приключва с футболната си кариера става помощник-треньор на „Спартак“- Варна в най-успешния период на клуба /1982/1984 г./. Тогава тимът става трети в „А“ футболна група, играе финал за Купата на България и участва в евротурнирите, където отпада от „Манчестър Юнайтед“. По-късно Калфов става старши треньор на „Спартак“-Варна. След като приключва треньорската си кариера, 16 години е председател на Зоналния съвет на БФС.

Boian-mednikarovБоян Медникаров

Началникът на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ е магистър „Корабоводител за ВМС“/първенец на випуска/, магистър „Организация и управление на оперативно-тактическите звена във ВМС“ /златен медал/ и магистър “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”, ВА ”Г.С.Раковски” /първенец на випуска/ . Десет години е офицер в под. 26590 в Созопол, където става началник щаб на дивизион. През 1995 г. започва работа в катедра „Оперативно-тактическа“ при ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“. От 2007 г. е Доктор на науките по научната специалност ” Военнополитически аспекти на сигурността ”; а от 2008 г. – професор по същата специалност. Освен във ВВМУ, проф. Медникаров преподава във Военна академия “Г.С.Раковски”, ВСУ „Черноризец Храбър”, Морски университет /Констанца/, Център за морска квалификационна дейност “Одисей” /Дубай/. Има издадени две монографии, седем учебника, над 160 статии и доклади. Носител на награда „Варна“ за 2008 г. за наука в областта на обществените науки.

violeta_ilieva_belloraВиолета Илиева

Лицето на фирма „Беллора“ се занимава с дизайн и изрaботкa на мъжки, дамски и детски шапки от филц, коприна, памук и слама за всички сезони. През годините Виолета Илиева е спечелила множество отличия: награда от Международния панаир на занаятите – „за доказано майсторство“, награда от асоциация „Да съхраним жената“ – „за производство на стоки с естетическа стойност“, награда за мода „Арахна“. Удостоена е със „Златна Маска“ от ДТ „Стоян Бъчваров“. Дизайнерката има участия в над 300 ревюта в страната и чужбина. В модна къща „Беллора“ са правени шапки за царица Йоанна, царица Маргарита, кралица Беатрикс, Камила Паркър и др. Г-жа Илиева посвети своя колекция на Варна, вплитайки морски мотиви и символи в шапките си, с идеята да събуди патриотичното чувство към морския град.

Valentin-Pletniov.jpgВалентин Плетньов

Роден е през 1962 г., завършил е „История“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“, бил е учител по история, а от 1990 г. е археолог в Регионалния исторически музей. По-късно чрез конкурс е избран за негов директор. Доктор по археология, научен сътрудник I степен, научните му интереси са в областта на средновековната археология. От 3 години проучва средновековна крепост в Евксиноград, автор е на книгите „Порцелан и майолика от Варна“, „Битовата керамика във Варна 15-18 век“. Преди време Плетньов обяви, че музеите във Варна ще бъдат с нова визия, ще бъдат подложени на реставрация и консервация и ще бъдат оборудвани с нови витрини, по програма спечелена от Европейския съюз. Това досега не се е случило.

Vili-Toncheva.jpgВиолета Тончева

Виолета е завършила „Немска филология“ и „Радиожурналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Получава квалификация в „Deutsche Welle“ и BBC. Работи, като журналист в държавното радио, автор и водещ на предавания, известни са медийните й изследвания за Радио Варна.. Виолета е носител на Сребърна значка на Съюза на преводачите, награда за радиопублицистика на Съюза на българските журналисти, награда за арт-критика на къща-музей “Георги Велчев” и др. Тя е начетен и ерудиран събеседник, който умее да вниква в същността на творчеството на авторите, които превежда и представя. Виолета има номинация за годишната награда “Сирак Скитник” на БНР (2005), награда „Златно перо” на СБЖ за „Книга за Радио Варна” и др. В момента е PR на Държавна опера – Варна и ДТ „Стоян Бъчваров“.

Venzi-dorelov.jpgВенцислав Дорелов

Собственикът на строителна компания е роден през 1962 г., завършил е ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”. За 22 години компанията му е построила повече от 60 обекта, от реновиране до пълно строителство „до ключ” на нови сгради и жилищни комплекси от затворен тип, в това число емблематичните за Варна комплекс заведения „Хоризонт“ в Морската градина, бизнес сграда с търговски център „Сентрал Плаза“, резиденцията на „Петрол“ до двореца Евксиноград и др. В периода 1998 – 2006 г. Дорелов е представен в световното издание „Who’s Who in international real estate”. Бизнесменът е обиколил над 70 държави и това му дава възможност да има ясна визия за бъдещото развитие на Варна. Обича морето и всяко лято плава поне за месец с яхта. Работохолик, с ясна и аналитична мисъл, който изисква максимума от подчинените си. Те признават, че да се работи за него е сурова, но полезна школа.

Valeri-poshtarov.jpgВалерий Пощаров

Известният галерист е бил директор на художествената галерия в Добрич. Специализирал е в Париж при големия меценат Жорж Екли. Със семейството си се преселва във Варна и създава първата в Североизточна България частна галерия „Стил“, /днес „Кавалет“/. Пощаров споделя: „Култура не се изгражда с едно поколение. Цялата тази визия на Варна идва от разбирането на стопаните на този град“. Веруюто, което изповядват със съпругата си /поетесата Елка Няголова/ е сентенция на Бодлер: „Изкуството е кръст, на който, страдайки, човек се доближава до Бога“. Тя напълно се споделя и от сина им – Валерий-младши, който е талантлив художник и фотограф. Тази година Валерий Пощаров стана носител на награда „Варна“ – за написване и издаване на монография, посветена на Христо Каварналиев.

Georgi-boninГеорги Бонин

Бизнесменът е роден през 1949 г., завършил е ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“, 17 години работи в Параходство Български Морски Флот, 4 години като представител в Италия. През 1990 г. създава „Бон Марин“, като компания за корабно агентиране и брокераж и през годините я налага на пазара. През 2006 г. негова фирма в консорциум с немската компания „Фрапорт“ спечели концесията на летищата във Варна и Бургас. По-късно Бонин продаде акциите си на „Химимпорт”. Два пъти номиниран за престижния приз „Мистър Икономика”, мениджърът е един от запалените колекционери на картини и познавач на изобразителното изкуство. Помогнал е да се издадат много книги с морска тематика. Влече го историята и с часове може да говори за личности оставили трайна диря в нея.

gesho-LubenovГешо Любенов

Мениджърът е роден през 1965 г., възпитаник е на Националната спортна академия, има следдипломна квалификация „Мениджмънт в спорта и туризма”. Бил е представител на руска туроператорска фирма до 1998 г., когато основава „Турал” и я налага на пазара. Принцип в работата му е да гледа 5 години напред, въпреки че туроператорската работа според него зависи от много фактори. Споделя, че в края на работния ден има приятното усещане, че хората му изпитват удоволствие от работата си и през следващия сезон отново ще работят заедно. Според мениджъра, в туризма се работи с ум, мислейки напред във времето, навързвайки няколко неща във верига, докато се стигне до готовия продукт. Винаги усмихнат и позитивен, Гешо има способността да предава доброто си настроение и ентусиазъм на хората, с които общува.

Gergana-PletniovaГергана Плетньова

Младата надежда, която направи запомнящи се роли в ДТ „Стоян Бъчваров“ е завършила „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. За актьорската си работа Гергана споделя, че актьорът трябва да разчита на себе си, да извади органиката, която е в него и да завладее зрителя. Още като студентка Светослав Овчаров й поверява главната женска роля във филма „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа”, снима се в и във филмите „Военен кореспондент“, „На пътя към ада”, „Зад кадър”, в сериала „Недадените“. Във Варна дебютира с ролята на Гретхен във „Фауст”, пресъздава Ана в „Ричард III”, Миранда в „Дон Жуан или Любовта към геометрията”, Катрин в „Паметта на водата“. Гергана е носител на награда „Икар“ за главна женска роля /Соня във „Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов/ и бе номинирана за „Аскеер“ в категорията „изгряваща звезда“ за същата роля.

www.barometar.ner