Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Даниел Пашов, директор на ОДМВР-Варна: Важно е да се работи упорито и с хъс, така идват успехите

Daniel-pashovДълги години сте работил в София, с какво работата ви във Варна се отличава от тази в столицата?

Както е известно, съм постъпил на работа в Министерство на вътрешните работи през 1993 г. на длъжност разузнавач І степен в сектор „Икономическа полиция” към Първо районно полицейско управление при Столична дирекция на вътрешните работи. Последователно съм заемал длъжностите разузнавач ІІ степен, инспектор, началник на група, началник на сектор, заместник-началник на Районно управление „Полиция”. През 2009 г. бях назначен на длъжност началник на 08 Районно управление „Полиция” при СДВР, а от 2013 г. – за началник на 01 Районно управление при СДВР. От април месец 2015 г. съм директор на Областна дирекция на МВР – Варна.

Не мога да кажа, че самото естество на работата се отличавава от това в София. Престъпленията са еднакви по вид не само в София и Варна, а и в цялата страна. Различни са мащабите – София официално е град с население над 1 250 000, а Варна официално има малко под 400 000 жители, по данни на НСИ. Разбира се, отчита се факта, че и в двата града живеят и работят много хора, чиито адресни регистрации не се намират там, и това допринася за значително увеличаване в броя на населението, посочен в официалните данни. Но въпреки всичко София е столицата на България, най-големият и гъстонаселен град в държавата, което го прави и най-натоварен от гледна точка на честота на криминалните престъпления. Може би това е единствената разлика – в мащабите.

Какво ниво на битовата престъпност заварихте, когато встъпихте в длъжност и какво е то сега?

През изминалата година (2015 г.) положихме сериозни усилия в борбата с престъпността. Битовата престъпност и посегателствата срещу собствеността са проблем, който е основен приоритет в работата не само на варненската дирекция на вътрешните работи, но и на цялото министерство. За 2015 г. се наблюдава значителен спад в регистрираните престъпления против собствеността. За 2014 г. регистрираните престъпления от този вид са 5071, а за 2015 г. броят им е 3791. Разкриваемостта на тези посегателства се е увеличила с 4%.

Вижда се, че варненската полиция активно работи по задържането на дилъри и ползватели на наркотични вещества. Увеличил ли се е техният брой и кои са големите играчи на пазара?

По въпроса за разпространението и притежанието на наркотични вещества, през 2015 г. бяха реализирани множество специализирани операции, съсредоточени бяха повече сили и средства за борба с престъпленията, свързани с това. И в резултат на предприетите различни и многобройни действия можем да отбележим двойно увеличение в броя на образуваните досъдебни производства – 346, като за сравнение през 2014 те са 160. Бяха задържани общо 239 лица, уличени в притежание или разпространение на наркотици, като срещу една част от тях вече има произнесени присъди или съдебния процес е в ход. Общо повдигнатите обвинения са 163.

Положихте сериозни усилия за прогонване на ромите, които продават нелегални цигари. Кога ще реализирате по-мащабна акция, в която ще бъдат разкрити складовете, от които се снабдяват?

Непрекъснато на територията на ОДМВР – Варна, служители на отдел „Икономическа полиция” реализират проверки, специализирани операции и предприемат мерки за борба с т. нар. контрабанда. Продажбата на акцизни стоки без бандерол е престъпление според Наказателния кодекс на Р. България. За изминалата година (2015 г.) има иззети 234 480 къса цигари и 296 кг нарязан тютюн, на обща стойност около 120 000 лева. Образувани са 28 броя досъдебни производства. В рамките на месец януари беше завършена работата по няколко разработки, в резултат на което бяха намерени и иззети 85 520 броя къса цигари без акцизен бандерол и 532 кг. нарязан тютюн, като са заведени 6 броя досъдебни производства по чл. 234 от НК. В резултат на активната кампания по превенция на този вид престъпления и множеството проверки се наблюдава тенденция за намаляване на регистрираните случаи на продажба или съхранение на акцизни стоки без бандерол.

Кои са сериозните трудности, които срещате във вашата работа? Според вас гражданите съдействат ли на полицията и имат ли доверие в нея?

Не могат да бъдат назовани конкретни специфични трудности, които срещам в работата си като директор на Областна дирекция на МВР във Варна. Затрудненията са еднакви навсякъде, те не са характерни само в нашата област на работа. Важно е да се работи целенасочено, упорито и с хъс за постигане на успехи и развитие. Трябва да се поставят ясни приоритети, които същевременно да бъдат постижими, и така последователно да се постига цел след цел.

В работата ни с гражданите има още какво да се желае, не само във Варна, а в държавата като цяло. Не трябва обаче да забравяме и да пропускаме да отбележим доброто сътрудничество, което установихме с активни граждани, т. нар. „граждански патрули”, по въпроса с джебчийските кражби. Имаме утвърдени контакти с представители на тази група и при необходимост се поддържа пряка връзка с тях. Това е добра практика, която не трябва да остава само в тази област. Колаборацията с гражданите е важна част от работата на полицейските служители и винаги води до положителни резултати, както за едната, така и за другата страна.

въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net