Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Павел Христов: Няма отстъпление за изграждането на магистрала „Хемус“

Pavel-Hristov33Няма отстъпление от ангажиментите за изграждането на автомагистрала „Хемус”, увери народният представител и административен секретар на ПП ГЕРБ-Варна Павел Христов. Така той коментира с жители на район „Аспарухово” решението за прекратяване на процедурата за избор на изпълнители за строителството на Лот 1 и Лот 2 на АМ „Хемус”. Варненският депутат подчерта, че интерпретациите, свързани с евентуално замразяване на проекта, са неуместни, тъй като правителството ясно е декларирало волята си да доведе до успешен край работата по стратегическата за региона пътна артерия. „С това е свързан и стремежът необходимите процедури да се проведат максимално прозрачно”, поясни Христов.
По покана на кмета на варненския район „Аспарухово” и ръководител на районната партийна организация Калина Белмезова той се срещна с членове и симпатизанти на партията и обсъди заедно с тях редица въпроси, свързани с актуалната политическа обстановка в страната и дневния ред на Народното събрание. Дискутирани бяха и различни аспекти от приетия на първо четене Закон за електронната идентификация.
„Като процес на използване на данни в електронна форма електронната идентификация ще спести на хората много време и ресурси. Законът, който я регламентира, отваря широко вратата към електронното управление в България”, убеден е народният представител. По думите му въпреки критиките, на които е обект законът, той е основа за развитието на електронно правителство след повече от 15 години дебати по темата. „Много се говори за техническите параметри на електронната идентификация, но по отношение на тях законът е практически неутрален. Той не фиксира дали ще се прилага конкретно решение, свързано с карти с чип или някакви форми на USB-устройство например. Това е изцяло от компетенциите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В крайна сметка е важно решението да бъде ефективно, а сферата на електронните технологии се развива с такива темпове, че никой не може да се ангажира дали след време няма да се появят нови, още по-добри технически възможности за електронна идентификация”, разясни Павел Христов.
Във фокуса на разговора бе и идеята всеки българин да получи от държавата електронна поща. „Коментарите по този въпрос, които се появиха в общественото пространство, в известен смисъл тръгнаха в погрешна посока. Постави се акцент върху неумението на голяма част от пенсионерите да ползват електронна поща, вместо да се обърне внимание на факта, че начинът на живот в 21 век диктува нови форми на комуникация и съответно нов модел на обслужване на гражданите. Нито съвременният свят, нито европейското ниво, към което се стремим, ни позволяват да продължаваме да гледаме на информацията като на кашон с хартия”, категоричен бе Павел Христов. Той допълни, че служебно издаденият имейл би облекчил съществено комуникацията между гражданите и институциите. За пример депутатът посочи затрудненията, които Пътна полиция среща при връчването на актове за нарушения на шофьори, сменили своя настоящ адрес, без да се регистрират.
В рамките на срещата в район „Аспарухово” беше коментирано и развитието на икономиката. „Икономическите показатели сочат, че вървим уверено напред. Това все още не се усеща толкова силно в ежедневието на хората, но резултатът със сигурност ще бъде осезаем, ако приходите в страната продължават да растат и съхраним стабилността. Данните за износа показват, че сме пети по ръст на Брутен вътрешен продукт в ЕС. Това е един много добър сигнал за постигането на растежа, който всички искаме. Това означава, че икономическата среда у нас става все по-спокойна и предвидима”, заяви Павел Христов и отчете ролята на правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов за постигането на политическа и икономическа стабилност в страната ни.

gerb.bg