Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Студентски лидери обвиниха НПО-учредители на сдружение „Варна 2017” в непрозрачност и манипулации

Sreshta-varna2017.jpgГорещи дебати се разгоряха пред погледа на председателя на общинския съвет Тодор Балабанов при днешното представяне на платформата „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Мариян Ников от Националното представителство на студентските съвети обвини, представителите на НПО- учредителите на сдружението “ Варна европейска младежка столица “ в непрозрачност и манипулации. Ников сподели пред присъстващите общински съветници, че представители на сдружението са узурпирали избора и не са допуснали представителни на студентите в бъдещото сдружение. Думите му бяха потвърдени от председателя на Студентския съвет на ВСУ „Черноризец Храбър“ Кирил Стоянов, който попита къде е протоколът от събранието, на което избрани НПО-та са влезли в сдружението. Мариян Ников отиде по-далеч и каза, че присъстващите представители на НПО се изхранват от проекти, узурпирали са младежкия сектор във Варна и призова общинските съветници да бъде направен мониторинг на НПО-сектора във Варна. Думите на двамата студентски лидери бяха оспорени от представители на НПО-сектора, но останаха съмнения за непрозрачност при избора на учредители на сдружението. Сред представителите на НПО се открояваха представители на велокулб „Устрем“, които са известни с велоинициативи, но нямат колоездачен клуб, а са търговци на колелета. Друг представител на НПО-учредителите заяви, че делата им говорят вместо тях и съветникът Христо Атанасов на шега предложи това да е мотото на сдружението им. Съветникът Стен Лазаров се изказа остро за езика, на който е написана платформата, който според него е тромав и пълен с чуждици. На конкретни въпроси зададено от съветниците Марица Гърдева, Николай Малев, Костадин Костадинов отговори  не бяха получени от НПО-учредителите. Присъстващите общински съветници се обединиха около мнението, че времето до Варна 2017 е много малко, няма яснота за финансирането от страна на НПО-сектора, което ще е 57%, но е само прогнозно. За останалите 43%, които ще дойдат от Община Варна, Христо Атанасов каза, че са единственото сигурно нещо. От НПО-учредителите не казаха как ще намерят 693 000 от частни спонсори, а за финансирането чрез европейски проекти на стойност 1 386 000, съветниците обясниха на учредителите, че няма време да пишат, чакат за отговори и получат финансиране.

Срещата бе водена от председателя на комисията по „Младежки дейности и спорт“, Мартин Байчев, а представителят на община Варна в Брюксел Биляна Раева направи подробна презентация на платформата, като разясни, че инвестициите в младежка инфраструктура, комуникация и политики ще бъдат в размер на 4,9 млн. евро, като тяхната възвращаемост е 1:5. На Варна се очакват да се случат  около 1000 събития, а приходите за туризма да нараснат с 30%, както се е случило бившата младежка столица Солун. Предвижда се изграждането на Черноморски младежки център, скейтпарк и има вероятност Световното първенство по скейтборд да се проведе във Варна.

„Варна се гордее с младежкия си сектор, с добре работещите студентски съвети и се надявам заедно да реализираме Варна младежка столица на Европа. Спечелената титла ще спомогне  и за удължаването туристическия сезон.“ – каза на финала на срещата Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна. Общината очаква одобрение от МОН да получи сградата на Гимназията по сградостроителство „Кольо Фичето“, за да я превърне в Център за личностно развитие на младежта.

barometar.net