Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Карнавал на маската ще се проведе за втори път във Варна

Varna-largoПролетен празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия ще се проведе във Варна за втори път. Пилотното издание на форума се проведе миналата година, като целта е да се възроди прочутия Варненски карнавал, който е бил най-значимото събитие в периода след Освобождението.

Карнавалното шествието ще започне на 26-ти март от 15ч. на пл. „Св. Св. Кирил и Методий”, пред Катедралния храм „Свето Успение Богородично”, с представяне на маски и костюми от съставите и индивидуалните изпълнители, участващи в празника. Около 16.30 ч. участници и зрители с шествие ще преминат през града – по бул. „Мария Луиза”, до Община Варна, бул. „Сливница”, за да стигнат до входа на Морската градина /до ФКЦ/, където ще има концертна програма, забавни игри, атракциони. Там ще бъдат раздадени много и големи награди.

В конкурсната програма на Варненския карнавал могат да участват индивидуални участници и групи, които ще се състезават с автентични или изработени от тях маски и маскарадни костюми, представящи герои от местния, националния и чуждестранния обреден фолклор, маска и костюм от различните етнографски области и на различните етноси, както и пресъздаване на герои от приказки, книги, филми и комикси.

Участниците ще се оценяват от специализирано жури по следните критерии: красота и колорит на маската, оригиналност на изработката, артистичност при представянето и др.

Желаещите да се включат в инициативата граждани и организации могат да заявят участие в срок до 12 март 2016 год. на електронен адрес: varnanamladite@gmail.com

Заявки и условия за участие в конкурсната програма могат да се изтеглят от сайтовете на дирекция „Култура и духовно развитие” и на дирекция „Образование и младежки дейности” при Община Варна или да се получат на място от организаторите. За информация: Радка Тодорова, гл. експерт „Духовност и етноси” тел.: 052/ 820 804; 0884/ 990 637 и Кристин Спасов, гл. експерт „Празници и чествания” тел.: 052/ 820 668; 0885/ 800 862

live.varna.bg