Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Клуж Напока 2015 – румънските младежи се обединиха в споделянето на идеи

Cluj44444През 2017 г. Варна ще е Европейска младежка столица, инициатива, която има за цел да насърчи градовете да търсят начини за участието на младите хора в живота на града. Титлата „Варна 2017“ бе завоювана с общите усилия на Община Варна, в лицето на кмета Иван Портних, дирекция „Образование и младежки дейности“ / в лицето на директора Лилия Христова и Светла Пасева/, неправителствени организации в лицето на Мая Донева и Стояна Стоева и със съдействието на евродепутата Емил Радев, който организира представянето на кандидатурата на Варна в Европейския парламент. Община Варна похарчи близо 85 000 лева за кандидатурата на морската ни столица, като една трета от средствата бяха за консултантски договор за румънското сдружение „Групул Понт“ /Клуж-Напока/, като румънците изготвиха концепцията за предложението на Варна за титлата Европейска младежка столица. От „Грунул Понт” имат опит, защото през 2015 г. Клуж Напока бе Европейска младежка столица и в поредица от материали ще ви запознаем с проектите, които бяха реализирани в четвъртия по големина град на северната ни съседка.

Клуж Напока е университетски град /11 университета/, в който живеят 60 000 студенти, и един от най-посещаваните от туристи град в Румъния. Намира се в Трансилвания и е популярен със своите катедрали, живописни площади и архитектура. В Клуж Напока развиват дейност десетки неправителствени организации, като SHARE федерация бе избрана да отговаря за изпълнението на програмата Клуж-Напока 2015 г. – Европейска младежка столица. В SHARE федерация участват 37 неправителствени организации, които обединяват творческите усилия на студенти и младежи.

ClujЗа организаторите от SHARE федерация, успех в реализацията на Европейска младежка столица бе 50% от местното население да участва в поне едно събитие, броят на туристите да се увеличи с 20% през 2015 г. и с 23% в периода 2016-2018 г., 80% от населението под 35 да участват в поне едно събитие или проект, 2000 доброволци да участват в Европейската младежка столица. Голяма част от тези цели бяха изпълнени, като организаторите отчетоха, че през 2015 г. в Клуж Напока са реализирани 3500 проекта, с над 1,1 млн. участници и има увеличение с 21% на броя на туристите.

За реализацията на проектите освен общината в Клуж Напока, бяха привлечени сериозни частни спонсори, а Румънската търговска банка (BCR) стана официална банка на Европейска младежка столица. След подписването на договора с банката Михай Pop, вицепрезидент на федерация Share каза: „Освен общината в Клуж Напока имаме нов, силен партньор. Ние оценяваме, че BCR не поддържа младежкия сектор само от финансова гледна точка, но също така и чрез участие в образованието и предприемачеството.“

В началото на 2015 г., всеки жител на Клуж Напока, на възраст между 14 и 35 представи своите идеи за това как да се използва част от бюджета на Европейската младежка столица. Основната тема на Клуж Напока 2015 бе споделянето. В рамките на програмата „Сподели вяра“ за представители от различни религии бяха организирани съвместни дейности, които продължиха през цялата година. Сватбени двойки решиха да споделят небето, като се венчаха на 50 метра над земята и това бе част от „Ден 15“, поредица от събития, които бяха организирани в средата на всеки месец.

/следва продължение/

barometar.net