Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лиляна Павлова: Сериозна част от магистрала „Хемус“ може да бъде направена в следващите 5 години

Liliana-Pavlova4Г-жо Павлова, кога ще стартира новата тръжна процедура за магистрала „Хемус”?
– През месец юни. Имаме готовност за първия участък, който е от около 10 километра и е от Ябланица до Хаинбоаз. Този участък е препроектиран, а тръжната документация е готова. Когато приключи и последното обжалване по старата процедура, ние ще имаме готовност да стартираме новата. Не е изключено процедурата да стартира и в края на месец май, ако дотогава обжалването приключи.

Работим по препроектирането и на останалите участъци от магистрала „Хемус”. Идеята ни е да се намери най-доброто трасе, така че да не се правят тези 3 големи и скъпи тунела. Ако трите тунела отпаднат, това ще ни спести около 150 млн. лева, но ще трябва да се направят нови обществени обсъждания и екологична оценка.

Кога очаквате магистрала „Хемус” да бъде изградена изцяло?
– Нека не забравяме, че до цялостното изграждане на тази магистрала остават 255 километра. Много е важно да бъде извършено препроектирането на магистралата и да се осигури финансиране за строителството й. Смятам, че в зависимост от наличния финансов ресурс една сериозна част от магистралата би могла да е направена в следващите 5 години.

– Каква е ситуацията с магистрала „Струма” в момента?

-За два от новите участъци на „Струма”, за които избрахме изпълнител, който в момента прави допроектиране, имаме напредък с отчуждаването на земите. Първият участък е от Благоевград до Крупник, а вторият от Кресна до Сандански. Надявам се, че ако всичко е наред и нямаме нови обжалвания за отчуждените земи, да започнем през юли изграждането поне на част от участъците. Готови сме с нов проект и за участъка на магистрала „Струма” до дефилето. Трасето в този участък ще е четирилентово. На места лентите ще минават на две нива. Магистралата има 7 тунела, както и 9 виадукта и моста в този участък от 20-километра, който е най-критичен за преминаване на превозни средства. В момента ни чака много тежка битка с екологични организации, които се опитват да спрат този проект и да блокират възможността за построяване на магистралата.

– По какъв начин се опитват да пречат екоорганизациите?
– Те се опитват да прокарат идеята да се направи един много скъп милиарден тунел, за който нито имаме пари и е доказано, че построяването му е изключително рисково. Паралелно с това има сеизмоложки риск и открита радиация по време на геоложките проучвания. Битката с т.нар. екологични организации ще е много тежка, за да можем да построим новите участъци с парите от Брюксел по оперативните програми.

– Как ще коментирате поведението на една съмнителна група от архитекти, която се опитва да саботира санирането на панелни сгради?
– Това за мен наистина е много притеснително, защото изглежда на първо място като опит да се саботира програмата за санирането и да се настроят гражданите срещу нея. С техните изказвания от типа, че Европа ще ни спре програмата или, че програмата е неправилно изградена, се цели уронване на престижа на правителството и общините, които я реализират. Твърденията на въпросните архитекти са неверни в 3 посоки.

Първото им невярно внушение, е че програмата ще ни струва не 1, а 4 млрд. лева. Второто внушение на тези индивидуални лица, въпреки че единият от тях се представя в качеството си на зам.-председател на камарата, но се опитва да прокарва личен лобистки интерес, е че не сме дали възможност да се избират изпълнители на принципа на инженеринга.

Явно целта на тази група хора е да направят отделни търгове, за да може след това да се изберат отделни проектанти, които да проектират и чак след това да се избират строители, което значително и драстично би забавило процеса на саниране и темповете на програмата.

Третото внушение е, че енергийният глас „С” е недостатъчен и едва ли не е в нарушение на законодателството. Това също не е вярно, тъй като в България имаме синхронизирано законодателство и за санирането на сгради на по 50-60 години, енергиен клас „С” е абсолютно оптимален, когато инвестираме публични средства.

С програмата, която прилагаме от една страна се спестяват 40% от сметките за електроенергия, а сградите са топли и уютни и с високо качество на изпълнение. Пледирането за клас „В” е много хубаво, но и много скъпо, което означава, че с отпуснатите средства ще бъдат санирани много по-малко сгради отколкото в момента.

– Заради шизофреничната позиция на Радан Кънев в пленарна зала все по-трудно се сформира парламентарно мнозинство по важни въпроси. Троянски кон ли се оказа Кънев, който от една страна е опозиция на правителството, но от друга има десетки партийни членове на ДСБ в изпълнителната власт, областните управи и държавни агенции?

– Това, което се случва в парламента изглежда като опит за дестабилизация на правителството и държавата. ДСБ хем е в Реформаторския блок, хем е в управлението, хем се прави на опозиция и паралелно с това се опитват да саботират важни за държавата решения. Това показва преди всичко тяхното желание за дестабилизация на държавата. Очевидно и на тях не им харесва борбата срещу контрабандата и борбата за независимост на страната. За мен поведението им е притеснително.

Понякога се шегуваме, че на нас опозиция не ни трябва, защото вътрешната ни опозиция е достатъчно саботираща на моменти всички добри решения, които се опитваме да вземем в името на държавните интереси.

интервю на Ивайло Крачунов

/със съкращения/

blitz.bg