Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

10 000 военни на Парада на победата в Москва

Parad-9-mayНа Червения площад в руската столица Москва се проведе военният парад, посветен на 71-годишнината от победата във Великата Отечествена война (1941-1945 г.) По традиция по главния столичен площад преминаха представители на всички видове войски и военна техника, а над Кремъл прелетяха самолети и хеликоптери от военновъздушните сили на Руската федерация. В парада участват общо 10 хил. военнослужещи, 135 единици военна техника и 71 самолета и вертолета от Въздушно-космическите сили на Русия.

Денят на победата се отбелязва се в страните съюзнички от антихитлеристката коалиция във Втората световна война (1939-1945). В реч по случай Деня на победата, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин отбеляза, че днешният празник е „символ на свещената връзка между Русия и нейния народ. И в тази сплотеност, в предаността към Родината е нашата сила, увереност и достойнство“.

Руският президент припомни, че именно съветският народ е донесъл свобода на други народи, но същевременно подчерта, че Москва е готова да работи за утвърждаването на модерна, извънблокова система за сигурност. Президентът нарече 9 май „държавен, но и много личен, семеен празник“ и подчерта, че гражданите на Руската федерация са обединени от дълбоката си признателност към своите бащи, деди и прадеди. След словото на президента бе запазена минута мълчание в памет на жертвите, дадени от Русия във Втората световна война. По традиция парадът бе открит от барабанчици на Московското военно музикално училище и от знаменосци.

dir.bg