Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Антраник Шакариян: За четвърт век доказахме, че градският транспорт може да е модерен, сигурен и ефективен

Antranik-Shakarian1– Г-н Шакариян, от 9 май най-големият частен обществен превозвач – „Транстриумф холдинг“ АД, чийто собственик и изпълнителен директор сте, спира да вози във Варна след 25 години работа. С какви чувства приемате този момент?

– Ако кажа, че съм доволен, спокоен и щастлив, ще излъжа. Но не е важно как се чувствам аз. Важно е, че Варна в наше лице губи доказано коректен превозвач. Остава ни надеждата решението на общинския съвет да повери обществения транспорт в града само на вътрешен оператор – общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД, да е правилно и в интерес както на пътуващите, така и на данъкоплатците на Варна.

– Как изглеждат последните 25 години в транспортния сектор на Варна през вашия поглед?

– Началото е хем далечно, хем сякаш 1991 г. беше вчера, когато две еднолични фирми, които станаха част от дружеството, фактически счупиха държавния монопол в обществените превози на Варна и проправиха път на частната инициатива в този бранш. „Транстриумф“ е първото в страната дружество, получило легитимно право да оперира по линии от общинска транспортна схема. От тогава до днес – в рамките на всички тези 25 години, дружеството се наложи като запазена марка на коректен икономически и социален партньор на местната власт. През всичките тези години стремежът ни беше да сме водещи в сферата на пътническите автомобилни превози, обърнати изцяло към потребностите на клиента в целия сегмент на пазара и създаващи качествено нов подход в обслужването на гражданите.

– Бихте ли щрихирали профила на фирмата като новатор в бранша, тъй като не са много създадените в зората на демокрацията предприятия, които и днес са работещи?

– Верен на принципа за постоянно обновяване и модернизиране на услугата, „Транстриумф холдинг“ АД беше първото дружество, което свали от експлоатация старите икаруси и въведе екологично чисти европейски автобуси. През 2006 г. пуснахме в експлоатация първите в страната 50 автобуса, оборудвани с климатични инсталации. В началото на 2011 г. за 20-годишнината на дружеството, в разгара на световната икономическа криза, закупихме 20 нови автобуса за градски транспорт от марката „Ивеко“. Те на практика са първите чисто нови автобуси, произведени по заявка за пътуващите във Варна за последните 15 години. Във всичкото това време не спряхме да инвестираме в материална база, модерен сервиз и квалифициран персонал. Така, както започнахме с един автобус и два екипажа, в най-силните си години достигнахме до 1100 души, ангажирани с организацията и експлоатацията на над 200 автобуса за градски превоз, повече от 30 – за туристически, и над 250 автомобила за таксиметрова дейност. Извън инвестициите в пряката дейност „Транстриумф холдинг“ АД се наложи в годините като основен социален партньор на община Варна. Дружеството изпълнява коректно всички ангажименти към община Варна по отношение на социално слабите и хората в неравностойно положение, към учащите и пенсионерите. Преференциалните карти на тези категории пътници, съгласно действащата нормативна уредба, са обект на целево доплащане под формата на общинска и държавна субсидия.

– В публичния отчет за 25-те години на „Транстриумф холдинг“ АД, който направихте пред варненци, отличавате като сериозен приноса си в иновативните подходи в управлението на транспорта?

– Да. И това не е просто претенция, а са факти. Освен в автобуси, материална база, сервизна техника и кадри, в годините на своята дейност „Транстриумф холдинг“ АД се наложи като компания, инвестираща в иновационни проекти, модернизиращи сектора. Екипажите на „Транстриумф“ бяха първите в страната, които заработиха с униформи и баджове, удостоверяващи техните имена и длъжности. В автобусите на компанията за първи път се появиха телевизионни монитори, които излъчват рекламна и справочна информация, рекламираща културния живот във Варна. Години преди да се заговори за интегриран градски транспорт, „Транстриумф“ въведе абонаменти карти за брой пътувания, позволяващи ползване на всички линии, обслужвани от компанията, на по-ниска от редовната цена. Наше дело е първият модерен диспечерски пункт и диспечерска програма за проследяване и контрол на автобусите. Те първо бяха създадени за нуждите на „,Транстриумф“. После програмата бе доизградена за нуждите на всички ползващи обществения превоз, които чрез мобилните приложения могат да проследяват движението на транспортните средства и да получават информация за разписанията. GPS-системата, контролираща автобусните превози в града, също е дело и инвестиция на „Транстриумф холдинг“ АД. Проектът VarnaTrafik също е подарък за варненци, иницииран и финансиран от дружеството. Варна Сити Тур е партньорски проект на „Транстриумф холдинг“ АД, в рамките на който пуснахме двуетажни автобуси, предлагащи панорамни обиколки на Варна от типа на световноизвестните hop on – hop off, популяризиращи забележителностите на града пред туристите. Транспортната реклама също е пионерско начинание на „Транстриумф холдинг“ АД, което превърна Варна в първия град с пътуващи брандирани автобуси. Проектът се утвърди в бизнес средите като ефективно средство за популяризиране на инициативи, обекти, дейности и пр. предприемачески проекти и идеи.

– Има ли нещо, за което тези 25 години не ви достигнаха в комуникацията с варненци?

– Много добри идеи със сигурност остават без шанс за реализация от моя екип, с който сътворихме заедно тази 25-годишна история, тъй като слизаме от сцената на обществените превози не по икономически причини, а по силата на административна разпоредба. Няма да скрия обаче, че слизаме от сцената със самочувствието на компания, доказала, че транспортът може да е модерен, сигурен и ефективен, ако го организират и управляват подготвени, компетентни и отдадени хора. Усвоеният в годините публичен ресурс никога не е бил дотация за дейност, а нормативно определено доплащане за извършени услуги, обект на договорни отношения и споделена отговорност към съгражданите ни в неравностойно положение. Отчетността логично е била обект на стриктен държавен контрол. Затова днес имам самочувствието да кажа: във Варна транспортът не беше проблем в смутните 25 години преход. И този факт се дължи на коректното, модерно и отговорно присъствие на най-големия частен изпълнител на обществени превози – „Транстриумф холдинг“ АД. Дали качественият превоз ще продължи да бъде факт, зависи от управленските решения, които тепърва ще се вземат. Без наше участие. Но пред погледа на доказаните експерти, благодарение на които поколение варненци порасна с гарантиран качествен обществен транспорт. Благодаря на всички тези хора, които 25 години бяха моят екип, с които заедно написахме тази четвъртвековна история. Благодаря и на пътниците, че с общи усилия изградихме модерен транспорт във Варна. Ние – с професионализма и отдадеността си, а те – с нетърпимостта си към лошото качество и търпението си към всяко нововъведение.

24 chasa.bg