Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Татяна Кристи: Лидер на западаща партия празнува рожден ден, голям праз!

Tatiana-KristiРодената във Варна Татяна Кристи публикува остър текст срещу държанието на премиера Борисов с българските медии. Тя е била главен редактор в Института за изследване на конфликти, идеология и политика в Бостънския университет, публикувала е статии за външна и вътрешна политика, била е издател на Bay Family Digest Magazine в Сан Франциско. От 2006 г., работи като журналист на свободна практика и като медииен и PR консултант. Татяна Кристи има магистърска степен по журналистика от Североизточния университет в Бостън и магистърска степен по славянски езици. Преди да публикуваме писмото на Татяна Кристи към Борисов, да видим някои от нейните постове във фесбук:

За Гергьовден и антична Сердика:
Преди да се отдам на патрЕотичен Гергьовден и военна гордост, настръхвайки като мъжки фазан пред дебела женска, ще дам един съвет за сагата с Антична Сердика: Не разбрахте ли, че съвременната Сердика пречи на Античната, ве! Затворете я тая съвременна Сердика най-после и дайте на античната да се разрасне под булеварди, сгради, метро и парламент….

За Веганите:
Много моля веганите, които правят веганска пропаганда с транжирани хора (кой знае защо винаги жени!) да отидат да се гръмнат, че да им свършва тревопасната мъка, че просто не се търпи противността им!

За Корнелия Нинова:
Тюх, тюх, тюх –К.Нинова и т.н…Другарката Сийка, дето иска пари, ви го каза: „Не е важно какъв е човекът, важното е да е социалист. (пък може и малко костовист, нал тъй?)

За рождения ден на Станишев:

Сега за рождения ден на Станишев – мен толкова не ме интересува кой е ходил там, колкото самият факт, че този човек прави от рождения си ден политическо-партийно-светско-медийно събитие, с което ангажира обществото. Това е проява на ужасно лош вкус, типичен за нескромните политически фараони на България. Станишев е човек с много черни точки в българската политика и с ужасно нисък рейтинг и извиненията му наистина не се приемат от много хора, защото звучат фалшиво и лицемерно, особено за тези, които месеци наред протестираха срещу политическата мафия, която той защитаваше със зъби и нокти. Липсата на финес е нещо, което толкова липса на българската политическа класа! Рицарят на бял кон имал рожден ден! Ама не било то рицар, а търговец на дребно на дръгливо магаре. Такива хора не знаят кога трябва да се снишат, за да не дразнят и да не се натрапват на обществото, което дълбоко са разочаровали. Тази отвратителна показност е толкова примитивна и толкова нетипична за хора от по-висока класа! Един бивш лидер на една западаща партия с нулево реноме в обществото празнува рожден ден, голям праз!

Към Борисов:
Г-н премиер, нека да си поговорим по повод Вашето държане с медиите. Тъй като аз не съм представител на нито една медия в България и съм американски журналист (учил журналистика в САЩ, работил за американски медии и бил собственик на такава в САЩ) няма как да ме обвините, че някой ми дава „опорни точки“ в България.

Нека да Ви кажа едно нещо, за да Ви предпазя от бъдещи грешки, докато все още сте някакъв фактор в българската политика: Медиите в демократичните общества са отделна власт – те не служат на никого, а когато прокарват някакви конкретни идеи – леви, десни, либерални, консервативни, религиозни, и т.н. – те официално го обявяват в „предмета си на дейност“ така че всички да знаят кой стои зад тях, кой е собственикът и откъде идва финансирането им. Това официално се афишира пред публиката.

Може би никой от Вашите пиари или съветници не ви е казал, че държането ви с журналистите е отвратително, но приемете от мен един безплатен съвет – НИКОЙ политик в западна демократична държава не би си позволил да се държи с журналисти както вие си позволявате! А ако би посмял, би бил принуден веднага да си подаде оставката.

Медиите не са там, за да Ви е комфортно! (освен, разбира се, придворните, които ползвате за лични гримьори). Но нека да не говорим за тях. Говорим за малкото качествени журналисти в България, които въпреки всички пречки, се опитват да държат сметка на политици и на Вас включително. Това им е работа! Те не са Ви клакьори, те не са там, за да ви е приятно. Напротив! Те са там, за да Ви изпотяват и за да ви държат сметка. Те са посредникът между гражданите и Вас – политическата класа—която години наред показва много слаби резултати по държавност, върховенство на закона и защита на изконните демократични ценности.

Вашата роля не е да нравоучителствате какви въпроси да Ви се задават, Вашата роля не е да им се карате. Вие имате само два избора – първи – да им отговорите и втори – да не им отговоряте на въпросите – с всички произтичащи от това последствия. Не е Ваша работа да им се бъркате в работата! Нито е Ваша работа да им казвате какво трябва да Ви питат.

С широко отворени очи и зяпнала уста Ви слушах речитатива в село Ябланово към журналиста задал въпрос за Изборния кодекс и искам да Ви уверя, че възрастта на кметовете в региона или асфалтираните пътища до село Ябланово нямат абсолютно НИКАКВО значение за бъдещето на нацията на фона на недемократичните закони, които се приемат в парламента, зад които заставате и Вие и Вашата партия.

Изборният закон в България е най-горещата новина в страната в момента. Той е и във фокуса на международната преса. От това как е направен, зависи дали в България ще има честни избори и дали на всички граждани ще им бъдат гарантирани конституционните им права. Въпросът на журналиста към Вас беше повече от резонен. А държането Ви с пресата беше скандално, достойно само за политици от едни Задунайски губерни (и тук не говоря за Румъния).

Дали Ви харесват медиите или не, Вие сте длъжен да се съобразявате с тях, защото Вие, както и всички останали политици в България, сте просто един временен наемен работник. Нито повече нито по-малко. Избийте си от главата всякакви мании за величие, за недосегаемост, за привилигированост или специалност. Вие сте временен служител на народа. И може да бъдете сигурен, че ако продължавате с арогантното си поведение спрямо журналистите, ще дойде момент, в който те ще почнат да напускат демонстративно пресконференции и интервюта с Вас и това моментално ще лъсне в световните медии и после ще се чудите какви опорни точки да измисляте пред евро-атлантическите си партньори.

И запомнете, светът не се върти около Вас, а се върти около суверена, чието продължително присъствие на жълтите павета през последните години съвсем не е случайно.“

barometar.net

Снимка – фейсбук