Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Иван Портних: Билетната система в „Градски транспорт“ ще заработи скоро

Ivan-Portnih-avtobusНовата билетна система в „Градски транспорт“ ще заработи съвсем скоро. Изчаква се обществената поръчка за фискализиране на устройствата за автоматична продажба на билети. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних. Той обясни, че след като „Градски транспорт“ пое обслужването на всички градски линии, са нужни няколко дни за синхронизация. Големият плюс на новата система за продажба и таксуване на билети е възможността с един билет да се пътува по няколко линии, но за определено време. Статистическата информация от билетната система пък ще дава възможност на ръководството на „Градски транспорт“ да взема по-правилни и по-обосновани управленски решения. Така дейността на общинското дружество ще стане по-ефективна, посочи Портних.

Ще се отчитат много по-точно пътникопотоците и пиковите часове по различните линии. Така ще може да се преценява кога по дадено направление да бъдат осигурени повече или по-малко автобуси и тролейбуси. С времето това ще подобри качеството и ефективността на услугата. Ще се осигури и възможност за закупуване на нови возила. „Когато имаме един по-уреден градски транспорт, аз съм сигурен, че много хора ще предпочетат да го използват, защото ще е по-сигурно, удобно и комфортно“, изтъкна кметът.

Иван Портних коментира и спънките, които среща Община Варна при осъществяването на инвестиционните си цели:
„Прави впечатление, че там, където Община Варна анонсира сериозни инвестиционни намерения и започва да решава проблеми на цели райони, изведнъж започва противопоставяне на хората. Нека хубавите неща, които могат да се случват в града, не бъдат спъвани с изкуствено създадена конфронтация, защото се появява усещането, че има определен кръг хора, които искат в града нищо да не се случва. Остава впечатлението, че конфликти се генерират винаги, когато заявим готовност за работа в кварталите. Нека не се поддаваме на мъгляви интереси, които с изкуствени стъпки спират естествения ход на развитието на града. Съгласен съм, че трябва да има диалог, защита на обществения интерес и закона, но не трябва да се противопоставят едни граждани на други в една некоректна ситуация.“ Това заяви кметът Иван Портних по време на заседание на Общинския съвет. Коментарът бе провокиран от искания на граждани и съветници да бъдат спрени или отменени ПУП-овете на „Чайка“ и на „Кайсиева градина“.

Кметът обясни, че целта на общината е единствено и само облагородяване на междублокови пространства, улици, изграждане на нови детски и спортни площадки, на паркоместа и озеленяване.

„Напрежение бе провокирано и в „Чайка“, и в „Левски“, в „Кайсиева градина“, „Възраждане“. Категоричен съм, че тези райони не трябва да се презастрояват, но работата ни е да ги развиваме и облагородяваме, като защитим в максимална степен обществения интерес“, каза Иван Портних. Той даде пример с „Възраждане“ – „Там вече изграждаме парк и спортни площадки, можеше да изградим и нов общински блок, но някой подлъга хората, че ще местим „Максуда“ и започнаха брожения. Затова отказахме европейско финансиране, с което можехме да построим 250 общински жилища. Не знам на Вашите приемни гражданите не поставят ли такива въпроси – при мен ежедневно идват хора в тежко положение, които имат нужда от жилища, но няма как да ги настаним, защото такива липсват“, обърна кметът към общинските съветници.

„Подобна бе ситуацията и със 17-ти микрорайон в „Левски“. Анонсирахме, че сме готови да инвестираме 8 млн.лв. за облагородяване на района, но към днешна дата няма как да реализираме проекта, защото отново имаше провокации. Сега подобна е ситуацията с „Кайсиева градина“ – имаме амбициозна инвестиционната програма, която може да превърне този район в еталон. Правилният път е в един разумен диалог с експертите да бъдат изчистени проблемни теми, затова съм поел ангажимент да наложа временна забрана за строителство. Нека се вземе разумно решение, за да не стане така, че след 4 г. да имаме нов проблем. Защото планът за квартала е приет през 2010г., а днес, 6-години по-късно, се генерира едно противопоставяне между хората“, каза кметът Иван Портних. Той призова общинските съветници да се ръководят от обществения интерес, защото по линия на европейските средства и актуализацията в бюджета, общината е в готовност да инвестира сериозни средства в подобряване на инфраструктурата не само в центъра на Варна и основните пътни артерии, а и в междублоковите пространства.

live.varna.bg
dariknews.bg