Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

„ФК Спартак Варна” стъпва на стадионите „Локомотив” и „Спартак”, забраниха строителството в „Кайсиева градина“

obshtinski_suvetСтадион „Спартак” и стадион „Локомотив” заедно с прилежащите им съблекални и други съоръжения ще се ползват безвъзмездно от футболен клуб „Спартак-Варна”. Това решение на общинските съветници предизвика бурни аплодисменти на феновете, които изпълниха зала пленарна още преди началото на сесията на местния парламент. Съоръженията ще се ползват безвъзмездно за срок от 5 г., което ще позволи на футболния клуб да регистрира отбора в БФС и да приема домакинство на официални двубои.

Съветниците гласуваха още да бъде прекратен договорът от 2010 г. със спортен комплекс „Спартак” АД, и възложиха на представителите на общината да прекратят договора със „Спартак 1918”, чието дело за несъстоятелност е в съда. Неговият изпълнителен директор Иван Петров се закани да атакува решението на варненския общински съвет в съда, но грубостите, които сипеше от микрофона бяха заглушени от освирквания.

Новите стопани на двата стадиона увериха съветниците, че всички деца и юноши ще имат безпрепятствен достъп до съоръженията, без значение в кои школи и клубове са картотекирани.

Временна забрана за строителството във втори микрорайон на „Владиславово”, популярен като Кайсиева градина”, ще бъде наложена като мярка срещу напрежението в квартала, съобщи кметът на Варна Иван Портних на заседанието на общинския съвет. Намерението е в отговор на напрежение между собственици на реституирани имоти, чиито инвестиционни намерения срещат отпор от страна на живеещи в квартала.

В острата размяна на реплики в пленарната зала стана ясно, че от 16 хил. дка землище на целия район Владиславово са реституирани едва 5 дка, а проектите засягат нищожна част от тях. В Кайсиева градина са обособени около 100 частни урегулирани поземлени имота, проекти за строителство има в 40 от тях, уточниха от администрацията.

Друг аргумент на собствениците е, че подробният устройствен план, срещу който скача сега „будната общественост”, е възложен през 2005 г., приет е от общинския съвет през 2010 г. и след серия обжалвания е потвърден от съда и влязал в сила през 2013 г. Наред с това планът е една от малкото подобни разработки за целия микрорайон, а не с отделни извадки, и при планирането е търсен максимален баланс на територията. Предвидените за строителство жилищни сгради са нискоетажни, с по 3-4 етажа, а коефициентът на интензивност на застрояването е определен на 1,5, с цяла единица по-малък от предвидения в Общия устройствен план на Варна.

Конфронтацията е изкуствено създадена от група хора, които са готови да спъват всеки опит за придобиване на европейски облик на града, категоричен беше кметът Портних. Той даде пример с отхвърленото от граждани облагородяване на кв. Левски, за което беше пропуснато еврофинансиране за около 8 млн. лв. „Някой разбуни духовете и по повод строителството на т.нар. социален блок във „Възраждане”, където не бяха реализирани 250 жилища и в момента общината не разполага със свободен жилищен фонд”, припомни той.

По думите му проектите за благоустрояване на Кайсиева градина също са на приблизителна стойност от 8 млн. лв. Предвидени са множество детски площадки, спортни игрища, паркоместа, паркове и зони за отдих. Реализацията на всичко това обаче не би могла да стане при съпротива от страна на живеещите там и затова общината ще започне серия от срещи с граждани и експерти до постигане на равновесие между обществения интерес и закона.

dnesplus.bg