Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.07.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Пуснаха движението по ремонтирания Аспарухов мост

Pavlova-portnih„Ремонтът на Аспаруховия мост приключи за два месеца, през които строителите успяха да направят много сериозни строителни дейности: освен преасфалтиране, подмяна на хидроизолацията, цялостна подмяна на всички фуги и лагери, нещо за което не се знаеше, че е необходимо преди да се разкрие моста. Видя се, че моста, който не е ремонтиран 40 години има нужда от сериозни ремонтни дейности на всички лагери и фуги, хидроизолация и тротоарни конзоли. Монтирали сме най-новите двойни мантинели, за да се осигури по-голяма безопасност.“ – каза министър Лиляна Павлова.
„Освен инвестицията от 5 млн. лв. от държавния бюджет, осигурихме допълнително 2 млн. лв. от бюджета на АПИ и МРРБ, за да ремонтираме всички лагери и фуги. С допълнителните средства ремонтирахме един мост повече, за да не затваряме следващия път, когато ще започне ремонтът на насрещното платно. Затова пускаме движението веднага. Имаме подкрепата на премиера, на който благодаря за осигурените средства, които вече са отпуснати. През септември очакваме да бъдат отпуснати и още 5 млн.лв., за да можем през тази година да направим и мостове 2, 4 и 6, така че в този участък ремонтите да бъдат завършени изцяло. Догодина ще можем да започнем основната част на моста, която знаем колко голямо и сложно съоръжение е. Само за пътната част на двете платна ще са ни необходими 25 млн.лв. Тогава дейностите ще се извършват отново на два етапа – първо в едната посока, след това в другото, като движението отново ще е двупосочно. Важно е мостът да бъде ремонтиран, но това вероятно ще причини затруднения и задръствания, докато приключи работата по цялото съоръжение, Надяваме се на разбиране от страна на жителите на Аспарухово и туристическия бранш, докато бъдат извършени всички необходими дейности по цялото съоръжение. Алтернативният маршрут, който се обмисляше минава през блато до ж.п. линията. Самата инвестиция, предвид, че това е блато и не целия терен е наличен, би струвала много скъпо – в размер на 5-7 млн. лв., която за временен път е прекалено голяма и несигурна, предвид терена. По-скоро трябва да проявим търпение и да направим добра организация на движение. Това е единствената възможност, останалата алтернатива е по вода.
Няма как да има по-добра организация, различна от тази, по тази причина, че Аспаруховия мост е единствената пътна връзка, а другата алтернатива е по вода. Единствената възможност е при затваряне на едното платно колите отново да се движат двупосочно. Няма по-добра алтернатива. Ако гражданите не искат ремонт, просто няма да правим. Или търпение две години и пълен ремонт, качествен, какъвто виждаме на сегашния ремонтиран участък или няма друг вариант. Допълнително имаме предвидени средства в бюджета за ремонт на голямото съоръжение на АМ „Черно море“ – „Звездица“. Големият виадукт там, също като Аспаруховия мост, е много лошо състояние. За него имаме предвидени 4,3 млн. лв. В момента тече процедурата за избор на изпълнител, като офертите са отворени на 12 април. Предстои да сключим договорите и ако няма обжалване през септември ще се извършва реално строителство. Срокът за изпълнение на ремонтните дейности е около 200 дни. Предвижда се да се подменят хидроизолация, тротоарни конзоли, както и да се направи преасфалтиране, саниране на носещи греди и частични ремонти по стълбовете. С решение на Министерския съвет от днес ще бъдат отпуснати 1 млн. лв. за стадион „Черно море“ във Варна. С тези средства ще се подмени и доизгради осветлението, като ще бъдат направени и други необходими ремонтни дейности.“ – допълни министър Павлова.

barometar.net