Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Борисов: Това, което прави Русия в Алепо е недопустимо

borisov3434„Едно търговско споразумение има смисъл, когато всички имат равни права по него. Ако нашите бизнесмени трябва да се редят с часове за визи и да чакат както е сега, тогава как да обясним на хората, че приемаме това споразумение!?”. Така министър-председателят Бойко Борисов аргументира българската позиция да блокира подписването на всеобхватното търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) без необратими гаранции, че до декември 2017 г. ще отпадне визовият режим за българските граждани. „Трябва да имаме писмен документ, който ни гарантира, че това ще се случи. Полагам огромни усилия, защото считам, че позицията ми е абсолютно честна и правилна”, каза премиерът преди заседанието на Европейския съвет, на което темата ще бъде обсъждана.

По другата тема от срещата на европейските лидери в Брюксел – отношенията с Русия, премиерът посочи, че е за санкции срещу Русия заради събитията в Сирия, ако те ще доведат до връщане на масата на преговорите. „В момента това, което се случва в Алепо, е недопустимо и трябва да бъде прекъснато от страна на Русия. Знам какво си причинявам, тъй като водим преговори за наследството, което получихме в енергетиката, но по-важното са ценностите, ще ги защитим докрай”, каза министър-председателят. „Санкциите вредят на бизнеса, икономиката, селското стопанство – на всичко. Но има нещо по-важно от печалбата, бизнеса, икономическия интерес и това е човешкият живот, ценностите, които ЕС и всички ние изповядваме”, отбеляза Борисов. Той припомни, че е бил сред привържениците на отпадането на санкциите заради Крим при изричното уточнение за спазване на споразуменията от Минск. „Няма обаче оправдание, когато се атакуват болници, училища, жилищни сгради. И тук вече ценностите за хуманността, за правата на човека, за живота им почват да се бият с икономическия интерес на някои от държавите. Не – трябва да сме много категорични по въпроса”, заяви министър-председателят.

В поискан коментар за върнатите в последните дни турски граждани, Борисов подчерта, че трябва да се доверяваме на службите. „Ако бях главен секретар, щях да ви отговоря. Има политическо ръководство, има експерти, които много добре знаят какво правят и кой какъв е. Знам че правим всичко възможно да връщаме обратно, въпреки че нямаме споразумение за реадмисия с Турция, хора, които се крият в камиони и напускат границата. Защото бежанските ни лагери са препълнени, защото там, където решим дори палатки да направим, веднага излизат на протест, хората негодуват. На кого да угодим сега – на тези, които казват, че всеки, влязъл нелегално, трябва веднага да отиде от другата страна на границата, или да кажем и ние: „Добре дошли, елате всички при нас” и да ги разселим в България!? Да престанат да се правят внушения от хора, които изобщо не разбират от тази работа, хора с големи амбиции, които много лично приемат всичко! Много им е лесно на някои да се правят на големи демократи или още по лошо – на големи специалисти. По-голям демократ от мен няма и полагам огромни усилия да запазя целостта на България и спокойствието на хората”, заяви министър-председателят Борисов.

В отговор на журналистически въпроси той коментира и кандидатпрезидентската кампания в България. Относно изказаната днес подкрепа от лидера на партия ДОСТ Лютви Местан за Цецка Цачева, Борисов подчерта, че тя не е търсена и искана, и предположи, че се дължи на добрата работа в парламента, където двамата са дългогодишни народни представители.

Позицията на ДПС да подкрепи Пламен Орешарски за кандидат-президент премиерът определи като честна, „защото става ясно, че са го подкрепяли и като премиер”. Борисов посочи, че през мандата си БСП са ръкопляскали на Орешарски, ставали са му на крака в залата на Народното събрание, но са го изоставили, докато ДПС последователно стои зад него.

По повод кандидата на БСП премиерът припомни мнението си, изразено още в самото начало на предизборната кампания, че всяка партия трябва да издигне свой кандидат, да застане зад него и да се определи с него. „Сериозните партии го направиха, с изключение на БСП. Те отидоха в армията, АБВ даже им посочи кого и си взеха един човек, казвайки си, че по презумпция военните са обичани от народа, защото всеки военен защитава националната сигурност на България. Те реално нямат кандидат. Излезе така, че БСП от своите редици нямат честен и почтен човек“, каза Бойко Борисов.

barometar.net