Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лилия Христова: Усилията ни са насочени към плавно въвеждане на Закона за предучилищното и училищното образование

Lilia-Hristova1Повод да разговаряме с г-жа Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна са отиващата си 2016 г. и  наградата „Най-добър социален партньор”, която тя получи в рамките на 11-я национален конкурс на СБУ „Синдикалист на годината“ и Десетия национален конкурс на СБУ „Най-добър социален партньор“.

Г-жо, Христова, кои са ключовите моменти в Стратегията за развитие на предучилищното и училищното образование на територията на община Варна до 2020 година?
Ключовите моменти в Стратегията са фокусирани в дефинираните цели, визията, пътя, етапите за постигане на визията и дейностите за реализация на целите. Документът е резултат от взаимодействието между институциите и в него е заложена ясната идея, че постигането на устойчиви резултати е възможно с обединяване усилията на всички заинтересовани страни. Независимо, че стратегията бе готова преди влизане на Закона за предучилищното и училищното образование, тя пряко кореспондира със Закона и определя политиките, които произтичат като ангажимент на местната власт, например: Гарантиране на достъпа до образование, осигуряване на максимален обхват на децата и учениците от община Варна и предотвратяване на риска от преждевременно напускане на училище; Модернизиране на материално-техническата база и осигуряване на подкрепяща среда за обучение и възпитание и др. В настоящата стратегия се обръща специално внимание на въпроса за подкрепата за личностно развитие на децата и учениците, на база на извършения анализ предстои разделът да бъде развит и на тази основа да бъде разработена общинска стратегия за подкрепа за личностно развитие.

Какви са промените в Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини и полудневните и целодневни подготвителни групи в училищата?

За първи път ЗПУО задължава общините да регламентират условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини и полудневните и целодневни подготвителни групи в училищата в обща наредба, утвърдена с решение на общинските съвети. Неразделна част от наредбата са и правилата за прием, които конкретизират рамката, зададена от наредбата. Новото е, че родителите имат възможност да подават заявления и по електронен път, освен на място в детската градина. Облекчен е и режимът за преместване на децата от една детска градина в друга. За целта вече не е необходимо родителите да отписват детето от детската градина, която посещава, за да кандидатстват в друга, желана от тях. Във връзка с обхвата на децата в задължителна предучилищна възраст наредбата и правилата запазват възможността децата да се записват и преместват през цялата година.

Кои са важните проблеми в сферата на образованието, които решихте през 2016?

Усилията ни бяха насочени към създаване на организационни условия за плавно въвеждане на Закона за предучилищното и училищното образование“. Проведохме поредица от срещи с експерти от МОН и НСОРБ, както и работна среща с участието на експерти и общински съветници от Централен и Североизточен регион на тема „Ангажименти на общините по прилагане на новия Закон за предучилищното и училищно образование“ на 2 – 3 юни 2016 г., гр. Варна. От особено значение е и въвеждането на мрежата на общинските образователни институции в съответствие със Закона. Въз основа на анализ на дейностите за подкрепа за личностното развитие Община Варна запази извънучилищните обслужващи звена,които работят по Закон като Центрове за подкрепа за личностно развитие. За пръв път през учебната 2016/2017 година 60 деца на 2 години влязоха в детска градина – родителите се възползваха от възможността, която Законът дава, а Община Варна осигури всички условия за това. С влизането на Закона общинските професионални гимназии вече са две – ПГИ „Д-р Ив. Богоров“ и ПГГСД „Н.Хайтов“.
Подготовката на нормативни актове и правилници в изпълнение на ЗПУО също е част от свършеното. Предстои да бъдат гласувани на заседание на Общински съвет Стратегия за развитие на предучилищното и училищното образование в община Варна 2016-2020 година; Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, полудневни и целодневни подготвителни групи към училищата на територията на община Варна; Наредба за водене на регистър на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностното развитие на територията на община Варна. ЗПУО задължава общините да изготвят и система от правила за прием в първи клас, което Варна вече направи.
Считам, че не бива да пренебрегваме свършеното по материалната база, а още повече сключените два договора по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 за 10 обекта на функция „Образование“: реконструкция, основен ремонт на І ОУ, VІІСУ “Н.Геров“, СУ “Д.Дебелянов“, СУ “П.Яворов“, ОУ “К.Арабаджиев“ и инженеринговите проекти на ОУ “Ст.Караджа“, ОУ “Й.Йовков“, ДГ“Светулка“, ДГ “Първи юни и ДГ “Ян Бибиян“ и за Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ и на Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ гр.Варна“.

Как протича подготовката на Варна Европейска младежка столица 2017?
Работата на дирекция „Образование и младежки дейности“ през 2017 г. ще се осъществи в синхрон с целите и задачите на сдружение „Варна – Европейска младежка столица“. Като партньори са привлечени неправителствени организации за реализиране на проекти, свързани със социалните иновации и обогатяване на направленията, заложени в Апликационната форма. Планирани са дейности, които да популяризират Варна като младежка дестинация – национални и международни събития, фестивали и конференции. В процес сме на генериране на идеи за изнасяне на дейности по младежки проекти извън централната градска част. Ще се реализират младежки проекти, насочени към неправителствените организации, неформалните младежки групи, студентските и ученически общности, финансово подкрепени на конкурсен принцип. С цел осигуряване на прозрачни и открити процедури за разпределяне на публични средства за младежки дейности се разработва Правилник за реализиране на програмата на дейностите по основните направления от Апликационната форма „Варна- Европейска младежка столица 2017“. „Варна- Европейска младежка столица 2017“ е идея, която обединява младите хора във Варна, независимо от мястото, в което те учат или работят.

въпросите зададе Иво Югов

barometar.net