Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Бюджетът на Варна е преизпълнен с 10 млн. лв.

stanev333Актуализацията на бюджета не накърнява интересите на варненци и аз ще я подкрепя, не защото съм политик, а защото съм варненец. Това коментира заместник-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев по време на заседанието на съвета. Повод за думите му станаха забележки в пленарната зала за последните възможни срокове, в които се правят промените в бюджетната рамка.

Станев подчерта, че в практиката си досега не е бил свидетел на предложения за промяна в план-сметките в отделните пера през юли, август, септември… „Тази година не прави изключение – нито едно предложение. Това ехидно отношение днес от страна на някои колеги е несериозно, промени се постигат с труд, усилия и компетентност”, категоричен беше той. По думите му общинският съвет винаги е давал правомощия на кмета и администрацията му да прехвърлят средства от едно перо към друго при нужда, но досега никой не се е възползвал от това.

Той уточни, че съзнателно се търси късна дата за промени в бюджетната рамка, за да може тя да е най-близко до реалните приходи в общинската хазна. Думите му бяха подкрепени и от председателя на бюджетната комисия Станислав Иванов с аргумента, че трансферите от републиканския бюджет, които са с 5 млн. повече от предвиденото, са били разплатени в края на ноември. Всяка промяна преди това би била неточна, каза Иванов. По думите му администрацията трябва да бъде поощрена за добрата събираемост на местните приходи.

С 10,7 млн. лв. повече от планираното е тазгодишната макрорамка на бюджета на Варна. Ръстът е 4,1 процента над плана, с което бюджетът възлиза общо на 253 870 000 лв.

Според разчетите най-съществен принос за повишените приходи имат данъчните постъпления. От данък върху недвижимите имоти са събрани 32,1 млн лв., с 500 хил. повече от планираните. С 4,5 млн. лв. повече са събрани от данък върху превозните средства. За пръв път от много години насам ръст от 300 хил. лв. бележи и туристическият данък. С около милион повече от планираното са събраните глоби и санкции.

Според актуализирания бюджет местните дейности се финансират със 125 664 546 лв., делегираните от държавата дейности – със 118 508 361 лв., които обаче общината дофинансира с 9 697 093 лв. За функция „Образование” актуализираният бюджет е 94 млн. лв., за здравеопазване 14, 208 млн. лв., за социални дейности и подпомагане – 17,603 млн. лв.

Гинка Христова

dnesplus.bg

Снимка – Георги Спасов