Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Слепци в пустинята

hristo kir4ev34Президентът на България не е обединител на нацията. Това е клише, използвано от политиците ни, за да го натоварят с  излишна отговорност. Няма как да обединиш изкуствено разделената от същите тези политици нация. Може да бъдеш вдъхновител на нацията, да й покажеш как да върви напред. Румен Радев има редкия шанс да вдъхнови българите и да им покаже път, различен от пътя, който им сочат оядени депутати, като Гроздан Караджов, например. Това протеже на Костов си позволи да подвиква по време на речта на новия президент и после да го обвинява, че сгрешил една буква?! Наглостта на такива няма граници, те са абонирани да отидат на бунището на историята.

Виждал съм как мениджъри вдъхновяват работниците си. Дизайнерката Дафина Манукян постоянно е сред своите шивачки, разговаря с тях, казва им какво иска да направят. Видях с очите си, че те й вярват, разчитат на нейната преценка, както тя на тяхната. Това го няма на жълтите павета в София. Няма вдъхновители, на които да повярваш. А държава без вдъхновители е като слепец в пустинята.

Преди година и половина написах, че кметът на Варна Иван Портних вдъхновява с работата си варненци. Намериха се хейтъри, които да ме обвинят за това, но преобразяването на Варна ги опроверга. То стана пред очите ни и омразата и завистта не могат да го заличат. Варна връща своето лице на морска столица и това е заслуга на всички варненци, които вършат работата си. Помня как бившият кмет Христо Кирчев бе опора и вдъхновение за седесарите във Варна. „Не виждам личното си щастие различно от това на държавата.” – ми сподели в интервю Кирчев. Колко български политици спазват тази максима? Сигурно се броят на пръстите двете ръце. Но не може да се заличат миналото и направеното. Те остават.

На пръсти се броят вдъхновителите, моралните стожери в България. Стефан Цанев е един от тях. Поетът отказа да получи орден, за да напомни, че кадрите на Държавна сигурност отдавна трябваше да напуснат обществено-политическия ни живот. Не да ми се правят на ментори и да имат влияние в политиката и бизнеса.

Иво Югов

www.barometar.net

На снимката – Христо Кирчев