Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Елена Йончева, Тома Томов, проф. Иво Христов и познати социалисти застават начело на депутатските листи на БСП

toma_tomov_2745Националният съвет на БСП ще утвърди днес водачите на кандидатдепутатските листи за парламентарните избори на 26 март, както и местата на гражданската квота и коалиционните партньори в тях. До снощи нямаше яснота за част от имената на водачите, като около 22.00 часа Изпълнителното бюро на „Позитано“ 20 гласува неочаквани предложения.

По покана на лидера Корнелия Нинова начело на листата в Хасково ще застане журналистът Елена Йончева, която преди години живееше на семейни начала с бившия лидер на БСП Сергей Станишев и до петък бе прессекретар на президента Румен Радев. Тази сутрин тя написа във „Фейсбук“, че за нея е било чест да работи за държавния глава. „За мен е още по-голямо предизвикателство да участвам в промяната на нашата родина, като се включа в една тежка битка – тази за парламента“, пише Йончева.

Изненадващо листата в Благоевград ще бъде предложен да води журналистът Тома Томов, за който м.г. Комисията по досиетата обяви, че е бил сътрудник на Първо главно управление на Държавна сигурност от 1970 г. под псевдонима Тодоров. В Пловдив листата ще оглави професорът по социология Иво Христов, който е преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Журналистът Александър Симов ще води листата в Кърджали, а решението за това е взето тази сутрин. Снощи за водач в Кърджали бе определен генерал Бриго Аспарухов, но след разговор предложението е било променено днес, твърдят социалисти. През 2014 г. Симов бе и кандидат за евродепутат на левицата, а сега е част от най-тясното ръководство на БСП.

Водачи на червени листи ще бъдат и новите лица в Изпълнителното бюро на БСП Крум Зарков, Иван Ченчев и Стоян Мирчев. Зарков, който е син на журналистът от в. „Труд“ Анна Заркова, вече оглавява международния отдел на „Позитано“ 20 и най-вероятно ще води листата на „БСП за България“ в Русе. Ченчев, който е работил като спортен журналист и пресаташе на ЦСКА, ще застане начело на червената листа в София-област, откъдето депутат досега бе Нинова. Той има кратък парламентарен опит в 42-ото Народно събрание, където влезе на мястото на Петър Курумбашев.

Водач в Силистра ще бъде досегашният депутат от столицата Стоян Мирчев, който е син на социолога проф. Михаил Мирчев и внук на бившия секретар на ЦК на БКП проф. Стоян Михайлов. Млади първенци в листите на „БСП за България“ се очаква да бъдат и Станислав Владимиров (Перник), и Филип Попов (Видин), които бяха част от екипа на Михаил Миков и вече имат опит в парламента. Владимиров в момента е областен председател на червените в Перник.

Малко познати са и предложените за водачи за още някои райони – в Пазарджик се очаква да бъде утвърден експертът по сигурността о.з. полк. Славчо Велков, който е бил на командни длъжности в армията, както и главен секретар на МВР; в Монтана – бившият зам.-министър по екологията и настоящ областен лидер на БСП Атанас Костадинов; в Разград – бившият кмет Денчо Бояджиев и в Ловеч – областният лидер на БСП Милко Недялков, който е работил като журналист. Във Враца водач ще е Иван Генов, който е бил изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Лидерът Корнелия Нинова ще води листата в 25 МИР в София, каквато е традицията за председателя на БСП, а зам.-председателят на партията Стефан Данаилов ще застане начело на листите – във Варна и очаквано в 24 МИР в София.

Познати лица ще има на първите места на листите в останалите райони – Кирил Добрев (Габрово), Драгомир Стойнев (Стара Загора), Жельо Бойчев (23 МИР София), Валери Жаблянов (Кюстендил), Кристиан Вигенин (Ямбол), Таско Ерменков (Сливен), Дора Янкова (Смолян), Петър Кънев (Бургас), Весела Лечева (Велико Търново), Светла Бъчварова (Търговище), Красимир Янков (Добрич), Георги Търновалийски (Пловдив-област), Иван Иванов (Шумен) и Васил Антонов (Плевен).

dnevnik.bg