Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Евродепутатът Емил Радев: Развитието на социалните предприятия е ключът към повече заетост в Европа

Emil_Radev333.jpgСоциалните предприятия са изцяло нов бизнес модел, който допринася съществено за създаването на повече заетост в Европа. През последните години те набират все повече популярност, въпреки пречките пред тяхното съществуване. Това заяви по време на изслушване в правната комисия на ЕП евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той е докладчик в сянка по досието, което предстои да бъде разгледано от комисията.

По данни на ЕК от 2013 г. в ЕС има повече от 2 млн. социални предприятия, които дават работа на приблизително 14,5 млн. души, а цифрите към днешна дата вероятно са още по-големи, коментира Радев.

 Българският евродепутат изтъкна, че предизвикателствата, пред които са изправени този тип предприятия, са огромни – в това число липса на разпознаваемост, липса или недостиг на финансови средства, както и неясна и разпокъсана правна рамка. „В някои държави-членки дори липсва каквато и да е правна уредба или дори дефиниция относно тяхното съществуване”, добави Радев. В тази връзка българският представител в ЕП смята за изключително важно възможно най-скоро да бъде внесена яснота в правния мир относно юридическата същност на социалните предприятия, като по този начин ще се улесни и тяхното бъдещо развитие.

 „Един от основните въпроси, който трябва да решим, е какво да бъде законодателството по отношение уредбата на този тип предприятия. Тепърва ще работим по досието и трябва да намерим най-правилният подход за регулация на социалните предприятия, чрез който да постигнем желаните резултати“, каза по време на изказването си Радев. В представеното проучване бе изтъкнат моделът на частична хармонизация, като по този начин на европейско ниво ще бъдат уредени най-съществените елементи от тяхната идентичност, а всички останали въпроси по тяхната регулация ще бъдат оставени на отделните държави-членки.

barometar.net