Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Лилия Христова: Да обединиш усилията на младите хора е голямо предизвикателство

Lilia-Hristova1Лилия Христова е магистър по икономика от Икономически университет-Варна и Публична администрация и евроинтеграция от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“. Г-жа Христова е била в ръководството на фирма „Пазари“, народен представител в 41-вото Народно събрание, в момента е директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община Варна и председател на Комисията по образованието, младежта и спорта в Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/. Потърсихме г-жа Христова, за да коментира своите впечатления от посещението си град Осло, Норвегия и актуални теми от работата й.

Г-жо Христова, наскоро бяхте на обучително посещение в град Осло. Кои са интересните акценти от лекциите, на които присъствахте?

Целта на посещението в Осло бе обмен на добри практики между българските и норвежки общини по линия на НСОРБ /Национално сдружение на общините/ в сферата на образованието и социалните дейности. За мен най-интересна тема беше споделянето на опита по ограничаването на отпадането на ученици от училище. И в Норвегия задължителното образование по закон е до 16 години, но за разлика от нас отпадането е тема само в гимназиалния курс и варира около 30 % . Там се работи по пилотен проект, който подпомага образователната система в тази насока в окръг Akershus Норвегия. Проектът е с наименование IKО модел, който се състои от три основни елемента (Идентификация- Планиране – Последващи действия). Целта на проекта е да се подобри систематичното подпомагане на учениците в риск от отпадане, като училищата бързо да се намесят.
Тук е важно да се отбележи, че законът в сферата на средното образование в Норвегия като философия е много близък до нашия ЗПУО, но в него ясно са разписани механизмите на взаимодействие между институциите и сферата на отговорностите им, което го прави работещ и сравнително лесно приложим. И тук ще изкажа личното си мнение, че след съставяне на стабилно правителство в България и след началото nagrada333-lilia-hr.jpgна законодателната дейност на 44-то Народно събрание Министерство на образованието и науката, спешно трябва да преработи държавните образователни стандарти към ЗПУО и те да улеснят спокойното прилагане на закона и действията на всички институции да бъдат координирани в името на нашите деца.

Има ли нови тенденции в образованието в Европа, за които научихте от срещите си с Ваши колеги?

Две неща ме впечатлиха от споделения опит в образователната система. Първото е, че в окръг Hordaland е възможно да се поддържа училище“Hyssingen” с 45 ученици, на което основната идея и ценност е да се създаде практическа среда за обучение, която дава на младите хора насока за обучението им и ги ориентира във възможностите да завършват средно образование и ги учи как да се справят на пазара на труда. Целевата група в училището са младежи на възраст между 16 и 21 години, които са отпаднали или не са започнали средно образование в окръг Хордаланд. Учениците трябва да останат в училището за една или две години. Процедурата по кандидатстването се случва директно чрез услугите, предоставени от окръга за подпомагане на млади хора, които понастоящем не са част от образователната система.
Второто което ме впечатли е електронната платформа, на която са качени електронни учебници по всички предмети на гимназиалния курс в Норвегия. Учителят е този, който според нивото на знанията и подготвеност на учениците избира или учебник от многото на пазара по даден предмет или ползване на тази платформа. Така може в един клас да се ползва само електронната платформа или смесен вариант. Тук основен момент е изборът на вариант. За нас беше интересно как работи електронната платформа и преподавател, който е част от екипа на създаването и ни показа принципа на действие по различни предмети като математика, английски език и др

varna222.jpgОфициално бе открита Варна-Европейска младежка столица. Готов ли е събитийният календар, ще има ли изненади за варненци и гостите от чужбина?
Календарът на Европейска младежка столица е богат и разнообразен. Той е отворен постоянно за добавяне на нови инициативи. Освен проектите финансирани по фонд „Култура“, които ще допринесат за допълването на календара, сдружението ще обяви покана за набиране на проектни предложения по 5 ключови направления, които също ще дооформят набора от събития. Към настоящия момент може да се отбележат следните най-интересни инициативи, които далеч не изчерпват всичко планирано: В началото на месец юни се планира провеждането на ученически фестивал, който да представи талантите на средношколците от града. Цели се включването на представители от всички училища, които заедно да оформят програмата на събитието, свързана със сценични изяви и показване на интересните умения, придобивани в средните учебни заведения. Варна ще бъде домакин на националната младежка среща, която ще събере над 100 млади хора от цялата страна и експерти от различни институции. Темата ще бъдат младежките зони и тяхната роля за подпомагане на развитието на младежта. Срещата ще бъде реализирана в периода 7 – 11 юни, като в същия период ще се осъществи и традиционното Национално младежко изложение, което ще представи дейността на най-значимите младежки организации от страната.

На 16 юни в партньорство с Европейската комисия ще бъде осъществено тържественото отбелязване на 30 годишнината от създаването на Еразъм+ – програмата, чрез която се осъществява образователна и младежка мобилност в цяла Европа. Традиционният младежки фестивал Фънсити+ ще се проведе в периода 30 август – 3 септември. Тази година в неговата програма ще има силно международно присъствие на младежи от градове, свързани с титлата Европейска младежка столица. Август също ще бъде изключително богат на интересни инициативи. Варна ще отбележи Международният ден на младежта, 12 август, като Европейска столица и ще обедини усилията си с Министерството на младежта и спорта и други институции за създаване на забавна програма и прекрасни спомени сред младите хора на тази дата. В рамките на периода 10 – 30 август ще се проведе инициативата Дигитален август, която ще даде фокус над дигиталните изкуства и ще насочи младежкото внимание към фестивалите RADAR и FUTURO.

В дните около официалния празник на Варна, градът ще бъде домакин на Summer meetup 2017 – първата досега масова среща на млади хора от градовете, участващи в Мрежата на Европейските младежки столици. В нея ще вземат участие представители на общини и младежи от Марибор, Торино, Клуж Напока, Ганжа, Солун, Кашкаиш, Нови Сад и Варна. Идеята е тя да се превърне в традиционна инициатива, която Варна домакинства. В сферата на забавлението „гвоздеят“ ще бъде фестивалът MTV PRESENTS VARNA BEACH, който се провежда за първи път в България. В него ще участват световни звезди от музикалната сцена, но също и едни от най-добрите български музикални изпълнители. Датата е 15 юли.
7 октомври е денят, в който ще се проведе официално събитие и приветствие за всички международни студенти и младежи, учещи и пребиваващи във Варна. То ще бъде под формата на изложение, в което чужденците ще могат да се запознаят с възможностите за свободното време, което имат във Варна, но също и с компании, които предоставят услуги, от които биха се нуждали новопристигащите чуждестранни студенти и доброволци (наем на квартири, откриване на банкови сметки, интернет и мобилни оператори, почистване и т.н.) Вечерта на 7 октомври, във Варна ще бъде проведен Octoberfest – най-масовият народен празник, носещ своите корени от Германия. Той се инициира от студенти в Медицински универститет – Варна и тази година ще бъде подкрепен от Варна Европейска младежка столица, като комплимент към всички млади хора от Европа и света, които са избрали да учат, доброволстват и работят във Варна.

/следва продължение/

Въпросите зададе Иво Югов

www.barometar.net