Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Варна иска повече пари за здраве

stanev343Бюджетът на варненската Регионална здравно осигурителна каса за тази година е 18,668 млв. лв., с три милиона по-малко от миналогодишния, заяви в пленарна зала зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев. По думите му дори при бегъл анализ такъв бюджет, разпределен на жителите на областта, отрежда по 160 лв. на човек. За сравнение тази сума е 300 лв. на жител на останалите големи български градове, съизмерими с Варна. Станев призова колегите си да се обединят около обща декларация, в която да настояват за корекция в предвидените за Варна средства поне до размера от 2016 г.

Методологията при определяне на средствата за даден регион трябва да е не историческа а структурна и сред основните критерии да са прегледани болни, излекувани пациенти, брой лекари, както и нивото на здравните заведения”, аргументира се той. Без дебати варненските общински съветници гласуваха текста на декларацията, която е адресирана до НЗОК, НС за НЗОК, БЛС, МФ и МЗ.

Пълен текст на декларацията:

Общинският съвет – Варна изразява своето безпокойство от практическото намаляване на бюджета на РЗОК – Варна за 2017 г., който към момента в 18 968 628 лв. и е недостатъчен според нас за нуждите на Варненското здравеопазване.

Общинският съвет на Варна смята, че бюджета на РЗОК – Варна за 2017 г. трябва да бъде коригиран, за да бъде поне равен на миналогодишния, за да може да се изпълнят целите и задачите пред здравеопазването във Варна и областта, както и в Североизточна България, откъдето са и много от пациентите.

Настояваме бюджета на РЗОК – Варна в съотношението на база на обща сума към броя на населението, да бъде поне близък или равен на бюджета на РЗОК на големите градове, съпоставими с Варна.

Общинският съвет на Варна настоява за промяна в методологията за определяне бюджета на Националната здравна каса на Република България, което ще доведе неминуемо да повишаване бюджета на РЗОК – Варна при актуализация на Бюджета.

Гинка Христова

dnesplus.bg