Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

„Анна Каренина“, „Ничия земя“ и други хитови постановки ще гледаме на театралния фестивал „Варненско лято“

teatyr_zawesa41 заглавия в рамките на 11 фестивални дни ще покаже в началото на юни юбилейното 25-то издание на най-голямото международно събитие за сценични изкуства в страната – театралният фестивал „Варненско лято“. Девет са спектаклите в основната българска селекция на фестивала. Тя продължава традицията, поставена още от първото му издание през 1993 година, да извежда значимите постижения на националната сцена през актуалния сезон.

Първото заглавие от българската селекция е „Името“ от Матийо Делапорт и Александър дьо Ла Пателиер, носител на наградата „Икар” 2017 за най-добър спектакъл. Режисьорът Здравко Митков поставя за сцената на Сатиричния театър успешната съвременна френска комедия с актьорите Михаил Билалов, Николай Урумов, Ана Вълчанова (номинация за „Икар” 2017 за поддържаща женска роля) и др. Те пресъздават ситуацията на семейна вечеря, в която сред шеги и невинни игри, едно име разбужда спор, в който излизат деликатни теми и познати предразсъдъци.

Новата френска драматургия намира място във фестивалната програма и с пиесата на световноизвестната авторка Ясмина Реза с „Богът на касапницата“ от афиша на Народния театър „Иван Вазов“. Постановката на Антон Угринов събира актьорски квартет от висока класа – Александра Василева, Владимир Карамазов, Радена Вълканова и Юлиян Вергов, с номинации за наградата „Аскеер“ 2017, включително за най-добър спектакъл.

Народният театър присъства във фестивалната селекция с още едно заглавие – „Ничия земя“ по сценарий на известния филм на босненския режисьор Данис Танович, носител на „Оскар“, „Златен глобус“ и други. Стоян Радев открива актуалното звучене на тази история от войната в бивша Югославия. Той я превръща в реалистичен и вълнуващ разказ за това как човешката близост става жертва на обществените конфликти и дали именно тя не е онази сила, която може да ги надделее. Филип Аврамов и Валери Йорданов получават колективна награда „Икар“ 2017 за водеща мъжка роля в това представление.

За близкото и по-далечно минало говори и спектакълът на Театрална работилница „Сфумато“ „Светлото бъдеще на битака“ с режисьор Иван Добчев. Той е театрална версия на книгата „Време секънд хенд“, за която беларуската авторка Светлана Алексиевич получи Нобеловата награда за литература миналата година. Книгата събира интервюта на „жертви и палачи“ по време на разпада на Съветския съюз и възникването на нова Русия. Постановката на Иван Добчев се стреми да разкрие истината за едно противоречиво време, навлизайки и в непроницаемите страни на човешката природа.

В дебрите на човешкото съзнание навлиза и представлението „Еквус“ на режисьора Стайко Мурджев, едно вече доказало се име от най-новото поколение български театрали. Той поставя за столичния Младежки театър знаменитата пиеса на Питър Шафър, която подобно на детективски разказ разгръща историята за един психиатър и неговия млад пациент. За какъв свят той подготвя младежите, които се обръщат към него за помощ, Мурджев прави поетичен съвременен прочит на „Еквус“ с участието на Малин Кръстев. Спектакълът е с номинации за наградата „Аскеер“ 2017 за поддържаща женска роля (Станка Калчева), за музика, за режисура и за най-добро представление.

В българската селекция попада и интимното камерно представление „Една нощ с теб“ на режисьора Красимир Спасов с участието на Стефка Янорова (номинация за „Икар“ 2017) и Георги Кадурин, както и хитът на варненската сцена „Влюбеният Шекспир“ – първата сценична адаптация у нас на известния филм на режисьора Джон Мадън, отличен със 7 награди „Оскар“. Постановката на Пламен Марков преплита герои, реплики и сюжетни похвати от пиеси и сонети на Уилям Шекспир, а за пищните исторически костюми Мира Каланова получава номинация за „Аскеер“ 2017.

И още две важни адаптации попадат в основната селекция на театралното „Варненско лято“. Едната е първата театрална версия на сцената на Театър „София“ на може би най-четения роман на всички времена – „Анна Каренина“ от Лев Толстой, за която Николай Поляков получава „Икар“ 2017 за режисура.

Другата е първият български вариант на знаменития бродуейски мюзикъл „Авеню Q” на сцената на Столичния куклен театър, поставен от американския режисьор Уест Хайлър съвместно с български екип и със специалното участие на певеца Рафи Бохосян.

Международната програма на фестивала включва 8 представления от три континента. Така общо през годините фестивалната публика ще е видяла 170 представления от 38 държави. За първи път той ще представи два жанра, причислени от ЮНЕСКО към световното нематериално културно наследство – традиционния китайски театър, наречен „пекинска опера“, в който е пресъздадена шекспировата трагедия „Макбет“ под заглавието „Ужасената душа“.

Съвместно с международния музикален фестивал „Варненско лято“ ще покаже и съвременния фламенко спектакъл „Desplante“ с новата звезда на испанския танц, Едуардо Гереро. Двата фестивала се обединяват отново и за сателитната прожекция на спектакъла от Метрополитън опера в Ню Йорк – „Травиата“ от Верди с българската оперна прима Соня Йончева.

Празничното фестивално издание отбелязва още един юбилей – 10-годишнината на програмата „Шоукейс“, която стартира през 2008 г. заедно с Фондация „Арт Офис“ с цел промотиране на съвременния български театър и танц пред международната публика и насърчаване на професионалния обмен. До днес тя е представила пред десетки специални гости от цял свят 64 български продукции, намерили своята публика и извън страната.

Специално за фестивала ще гостуват представления на едни от успешните на международната сцена български режисьори, участвали още в първото издание на програмата и представящи се пред пълни салони и до днес. Това са „Жули, Жан и Кристин“ по „Госпожица Юлия“ на Аугуст Стриндберг с режисьор Маргарита Младенова (Театрална работилница „Сфумато“) и романтично-абсурдистката пиеса „Валентинов ден“ на руския съвременен драматург Иван Вирипаев, която Явор Гърдев постави през 2008 с Жорета Николова, Светлана Янчева и Валентин Ганев.

През 2017 Варна е Европейска младежка столица. На тази инициатива са посветени много специални събития – творчески срещи, представления на открито, ученически и студентски спектакли и др.