Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

С военни паради Русия отбелязва Деня на Победата

parad-den-na-pobedataС военни паради в Москва и в много други райони на Русия страната отбелязва Деня на Победата във Великата отечествена война, предаде ТАСС. Парадът в Москва ще е на Червения площад. В него тази година участват около 10 000 души, 114 единици наземна бойна техника, 72 вертолета и самолета. За първи път в парада са включени отряди на общоруското военно-патриотично движение „Юнармия“, девойки – курсанти от Военната свързочна академия „Будьони“ и Военно-космическата академия „Можайски“, както и военнослужещи от морската пехота на Северния флот. Арктическата техника, която тази година за първи път е включена в парада, е представена от зенитно-ракетни комплекси „Тор-М2ДТ“ и зенитни ракетно-оръдейни комплекси „Панцир-СА“.

По традиция в механизираната част на парада ще се откроява танкът от Великата отечествена война „Т-34“. След него ще преминат многоцелеви бронирани автомобили „Тигър“, универсални бронирани автомобили „Тайфун-К“ и „Тайфун-У“, бойна машина на пехотата на платформа „Курганец-25“ и основна бойна машина на пехотата „БМП-3“. След тях ще мине колона от съвременни танкове – „Т-14 Армата“ и основният боен танк на руската армия „Т-72Б3“. Артилерията ще бъде представена от комплекси „Коалиция-СВ“ и самоходни гаубици „Мста-С“, ракетни комплекси „Искандер-М“ и зенитно-ракетни комплекси „Бук-М2“ и „Тор-М2У“.

На парада ще присъстват руският президент Владимир Путин, премиерът Дмитрий Медведев, министърът на обраната Сергей Шойгу и други висши представители. За празника Путин ще направи обръщение към сънародниците си. Президентът ще отдаде почит на загиналите във войната, като положи венец на Паметника на незнайния войн в Александровската градина.

den-na-pobedataВ Камчатка на парада за първи път участие взима бреговият оръжеен комплекс „Бастион“. На парада в Хабаровск участват над 1700 души и 87 единици техника. В Симферопол в парада ще преминат пускови установки на зенитно-ракетните системи С-300 и бойни машини на реактивните системи за залпов огън „Град-М“, а на парада в Севастопол ще участват 1300 души и 30 единици бойна техника. В Калининград военната колона също ще бъде оглавена от легендарния танк Т-34.

В Санкт Петербург за първи път ще има въздушен парад, в който ще участват 40 самолета и вертолета на оперативно-тактическата, армейската и транспортната авиация на Западния военен окръг. В парада на Дворцовия площад ще се включат и над 4000 военнослужещи и над 100 единици бойна техника. Освен паради ще има и заря на много места. В Москва ще бъдат изстреляни тази вечер 10 000 фойерверки, а в продължение на 10 минути от 72 салютни установки и 18 артилерийски оръдия ще бъдат произведени 30 залпа.

Ще има и много концерти. В Севастопол, на Крим, ще пее руската изпълнителка Юлия Самойлова, която не бе допусната от украинските власти да участва в конкурса Евровизия, започващ днес в Киев, информира dariknews.bg