Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 08.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

ТУ-Варна и частна фирма помагат на Девня за професионалните паралелки

uchilishte-devnia.jpg„Елдоминвест“ и Технически университет – Варна са заявили желание да се включат в инициативата на Община Девня за профилиране на гимназиалното обучение в СУ „Васил Левски“. Това стана ясно по време на презентация на новите професионални паралелки пред ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – кв. „Повеляново“, което днес  отбеляза патронния си празник с тържествен концерт.

Кметът на Община Девня Свилен Шитов, служители на „Агрополихим“, „Девня Цимент“, „Солвей Соди“, както и училищното ръководство на СУ „Васил Левски“, представиха пред кандидат-гимназисти от Повеляново новите две специалности – „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Електрообзавеждане на производството“, по които ще бъде обявен прием след VII и VIII клас за учебната 2017/2018 година.

Тийнейджърите получиха брошури, съдържащи информация за начина, по който могат да кандидатстват, специалните дисциплини, които ще изучават, и социалните пакети, които ще им осигурят представителите на индустриалния бизнес. Сред тях са безплатен транспорт, безплатен обяд, безплатни учебници, специални стипендии за най-добрите ученици и др. Безспорно най-големият плюс за успешно завършилите ще бъде гарантираната трудова заетост като висококвалифицирани специалисти в предприятията, които партнират на инициативата на Община Девня за профилиране на гимназиалното обучение.

„Искам децата на Девня да останат тук, да имат хубава и добре платена работа, за да спрем обезлюдяването на общината“, заяви пред учениците кметът Свилен Шитов.  Заместник-директорката на СУ „Васил Левски“ – г-жа Миглена Радкова, заяви, че всички кандидат-гимназисти, които се запишат за обучение в новите професионални паралелки, ще получат като подарък от училището по един таблет.

Учениците разбраха, че новите две специалности в СУ „Васил Левски“, които са уникални за Варненска област, нямат да бъдат единствената, а сигурната им възможност за реализация. По време на учебната си практика бъдещите гимназисти ще използват не само техническата база на училището и заводите, но и Лабораторията по роботика на Технически университет – Варна. Наред със специалните предмети и практиката те ще изучават интензивно английски език, което ще им даде допълнителни шансове за реализация в целия свят.

barometar.net