Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Важно е да създаваме устойчиво европейско законодателство

Emil_Radev333.jpg„Важно е да създаваме устойчиво европейско законодателство по въпросите, в които Европейският съюз може да постигне истински напредък и да даде добавена стойност“, заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Тази позиция той изрази по време на дебат относно годишния доклад на Европейската комисия за прилагането на принципите за субсидиарност и пропорционалност в ЕС през 2014 г.
Дебатът се проведе късно снощи в рамките на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург. Емил Радев подчерта, че принципът на субсидиарност има за цел да доближи ЕС до гражданите, като гарантира, че се предприемат действия на местно равнище, когато това е необходимо. Според него това се отнася до всички институции на Съюза и има особено практическо значение в рамките на законодателните процедури.
Емил Радев призова Европейската комисия да подобри обяснителните меморандуми на своите законодателни предложения, като винаги предоставя подробен, изчерпателен и фактически обоснован анализ на предложенията си от гледна точка на субсидиарността и пропорционалността. Според българския евродепутат това би подпомогнало националните парламенти при разглеждането на предложенията.
„Спазвайки тези два принципа ще подобрим законотворческата работа, така че да не бъде подлагана непрекъснато на критики. Това ще позволи на гражданите да имат повече доверие в нас и в Европейския съюз“, заяви Емил Радев.
По време на дебата евродепутатите обърнаха специално внимание на засилената роля на националните парламенти в законодателната процедура на европейско равнище и по-специално по отношение прилагането на принципа на субсидиарност.
„Националните парламенти в ролята си на представители на европейските граждани на национално равнище също трябва да засилят своята важна роля в преодоляването на различията между европейските институции и обществеността“, отбеляза пред своите колеги Емил Радев.
Принципът на субсидиарност и принципът на пропорционалност определят упражняването на компетентността на ЕС. В областите, които не попадат в изключителната компетентност на Европейския съюз, принципът на субсидиарност цели да защити капацитета за вземане на решения и действие на държавите-членки и легитимира намесата на Съюза, ако целите на дадено действие не могат да бъдат постигнати в достатъчна степен от страните, но могат да бъдат по-добре постигнати на общоевропейско равнище.

barometar.net