Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Иван Портних: Варна има достойно минало и енергично настояще

turist.sezon.jpgСимволичен старт на летния туристически сезон във Варна бе даден в Нощта на музеите на тържество в Големите Римски терми. Проявата бе организирана от дирекция „Туризъм” в Община Варна. Домакин на събитието бе кметът Иван Портних, а сред гостите бяха Николина Ангелкова – министър на туризма, Красен Кралев, министър на младежта и спорта, областният управител Стоян Пасев, генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукьянчук, представители на браншови организации в туризма, туроператори, хотелиери, ресторантьори.

„Римските терми са едно от знаковите места в нашия град, които го правят разпознаваем на световната културна карта, заедно с най-старото обработено злато, с невероятния Аладжа манастир, с уникалната каменна гора Побити камъни, с красивите ни курорти. Съвсем скоро ще отбележим и един голям юбилей – 60 г. от създаването на Златни пясъци. Гордеем се с древната история на Варна, гордеем се и с младежкия дух на нашия град. И точно тази невероятна симбиоза – от достойно минало и енергично настояще, ни донесе голямата титла Европейска младежка столица!”, заяви в словото си кметът Иван Портних.

Той допълни, че морската столица очаква много туристи не само през лятото, но и през цялата година. „Варна има потенциал да бъде дестинация за 4 сезона! Вървим напред в тази посока и доказателство за това е интересът на много авиокомпании, които включиха града ни в своите програми. Пример са нискотарифните Wizz Air, EasyJet, Ryanair, както и България Ер, Австрийските и Турските авиолинии. Работим да бъдем атрактивна дестинация по въздух и вода – с проектите за отваряне на пристанището, за новата зона на Морска гара, за нов пасажерски терминал с Експоцентър. Благодаря на бранша за устойчивостта, с която устоява на предизвикателствата. Община Варна ще продължи да бъде Ваш активен партньор”, обърна се кметът към гостите.

Поздравление отправи министър Николина Ангелкова, която заяви, че прогнозата за сезона е за ръст между 7 и 10 % спрямо 2016 г. По данни на министерството през миналата година във Варна са пристигнали над 1 100 000 туристи, 5 500 000 са реализираните нощувки. Директорът на Летище Варна Димитър Костадинов сподели, че тази година аеропортът си е поставил амбициозната задача да посрещне над 2 млн. пътници, с над 20 % нискотарифни полети. От името на бранша пожелания за силен сезон отправи Благой Рагин, председател на БХРА.

barometar.net