Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Работодатели от Варна и Пловдив очакват силен пазар на труда

rabota_biznesРаботодателите в България отчитат положителни планове за наемане на служители през следващото тримесечие според обявените днес резултати от Обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта. От 620-те анкетирани работодатели 79% не очакват промяна на числеността на персонала, 18% предвиждат да го увеличат и 3% планират да го намалят. Така сезонно коригираната нетна прогноза за заетостта в страната остава +12% за четвърто поредно тримесечие – най-високата стойност от началото на изследването преди повече от шест години.

Резултатите от проучването показват, че работодателите във всички пет региона планират да увеличат числеността на служителите си в периода юли-септември. Работодателите в Пловдив и Варна очакват най-силния пазар на труда с нетна прогноза за заетостта от +14%, следвани от работодателите в Бургас, които споделят положителни намерения за наемане с прогноза от +11%, и регионите Русе и София с прогнози от съответно +10% и +9%.

В национален мащаб работодателите от всички индустриални сектори прогнозират увеличение на числеността на персонала през следващото тримесечие. Най-силен пазар на труда се очаква в сектора „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“, където работодателите споделят нетна прогноза за заетостта от +18%. Стабилен темп на увеличение на заетостта очаква и секторът на строителството с прогноза от +16%, както и три сектора с прогнози от +15% – „Земеделие, лов, горско стопанство и риболов“, „Производство“ и „Търговия на едро и дребно“. Най-предпазливи планове за наемане са отчетени в сектора „Ресторантьорство и хотелиерство“, където прогнозата е +6%.

barometar.net