Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

От шест месеца до година ще бъде прекратявана регистрацията на автомобил, управляван от неправоспособно лице

Pavel_HristovОт шест месеца до година ще бъде прекратявана регистрацията на автомобил, управляван от неправоспособно лице, определи парламентът с промени на първо четене в Закона за движението по пътищата. Автори са депутати от ГЕРБ. Само в 10 на сто от случите на произшествия собственикът и водачът са едно и също лице, посочи Павел Христов, един от вносителите. Поправките подкрепиха 165 души – от ГЕРБ, БСП и Обединени патриоти, 26 се въздържаха – от ДПС и „Воля“.
Дебати в залата провокира премахването на знак Е24, който предупреждава за контрол на органите в съответен участък. Предвижда се органите при изпълнение на функциите си да използват автомобили, оборудвани със средства за аудиозапис и видеозаснемане. Контролът ще се осъществява само в обхвата на средствата за видеозаснемане.
От ДПС и „Воля“ изразиха подозрения, че идеята е да се събират пари във фонд „Пътна безопасност“, които после управляващите да използват не за подобряване на безопасността и контрола, а както и за каквото преценят. Според тях, предложените сега от мнозинството стъпки са недостатъчни и няма да има особена полза от тях.
Междуведомствена група, в която влизат представители на отговорните институции и неправителствени организации, решава за какво да бъдат изразходвани средствата, отговори им Цветан Цветанов, председател на вътрешната комисия и един от авторите на промените. Предишните изменения, припомни той, предвиждат 50 на сто от събраните глоби да отиват във фонда, но когато приключи календарната година средствата не остават в него и сметката се занулява. Това го правело и не особено ефективен. Затова, според Цветанов, фондът трябва да се рестартира, за да може глобите да се инвестират и в превенция каквато е обучение на учениците по пътна безопасност.
През 2009-2012 г. спасените животи са около 1180, за глобите и камерите – има доста спекулации, опитващи се да внушат, че държавата иска да събира някакви пари, защити промените той. В допълнение цитира и данни на Европарламента през 2009 г., според които смъртността по селските пътища е 55 на сто, по градските – 36 процента, а по магистралите – около 6 на сто. Така че, направете равносметка дали не трябва да подкрепим правителството в усилията му да се подобри пътната инфраструктура, препоръча Цветанов, визирайки и политически изказвания на социалисти – „асфалт не се яде“, предаде БТА.