Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Емил Радев: Ако въведем десетгодишна давност на дълговете, даваме нов шанс на 600 000 български семейства

Emil_Radev333.jpgДесетгодишна давност за дълговете на гражданите – това предлагат от ГЕРБ като вариант за спиране на безкрайните срокове към кредиторите. Каква точно е основната цел на идеята – това коментира в предаване на телевизия BIT евродепутатът Емил Радев. „В България едни изпълнителни дела могат да продължават 10-15 години, начисляват се лихви, разноски по делата и това може да продължава вечно, дори след смъртта на длъжника“, обясни Радев.

„Нека е ясно, че говорим само за физически лица, които не са търговци, така че да няма спекулации. Става въпрос за около 600 000 български семейства. Нашата идея цели на десетата година да им се даде шанс да започнат на чисто, да градят отначало семейната си икономика“, допълни още Радев.

„В другите европейски страни също има давност на погасяване на дълговете. Нека да дадем шанс на тези хора да излязат на чисто, да не стоят в сивата икономика от страх, че могат да им запорират заплатата“, изтъкна като аргумент политикът. „След третата, четвъртата година тези дългове стават несъбираеми и започват да действат колекторските фирми, които са на ръба на закона“, убеден е Радев.

Той коментира и темата със забавеното изслушване на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел. „Информацията, че има скандал около г-жа Габриел е абсолютна фалшива новина. Тя дори ще бъде предсрочно изслушана пред Европарламента и няма условия да не бъде допусната“, категоричен е евродепутатът.

„През цялата тази половин година без еврокомисар Европейската комисия подаваше необходимата информация към България, тъй като имаме много добра координация. Получихме и един много добър ресор за еврокомисаря ни и така ще можем да наваксаме забавеното развитие в сферата на дигитализацията“, каза още Радев.

Той сподели впечатленията си от това как се коментира в Общността срещата между премиера Борисов и турския президент Ердоган, която беше ключова в развитието на отношенията между балканската страна и ЕС.

„Ние правим всичко възможно да се подпишат нужните споразумения. Знаем, че благодарение на действията на Турция, мигрантският натиск към България и Гърция намаля в пъти. ЕС пък инвестира около 6 млрд. евро за бежански лагери в Турция, така че споразуменията трябва да бъдат подписани и да влязат в сила“, категоричен е нашият евродепутат.