Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светски новини

Етнографска къща в село Кипра ще привлича туристи през лятото

selo-kipraЕтнографската къща в девненското село Кипра отвори врати за организирани посещения, след като бе включена в туристическия маршрут „Варна – Побити камъни – Музей на мозайките“. Така кметът на Девня Свилен Шитов изпълни обещанието, което неотдавна даде на среща с дарителите на къщата, че тя ще заработи пълноценно още през това лято. Самият той е активен дарител за експозицията, още повече, че е родом от Кипра.
Първите организирани гости бяха група немски туристи, отседнали в курортите край Варна. Чужденците бяха посрещнати с хляб и сол и с богата фолклорна програма, организирана от местното читалище „Христо Ботев – 1927“. Дворът на къщата, строена в края на XIX век, се превърна в автентична сцена за народни песенни и танцови изпълнения. Въпреки жаркото слънце жените от местната самодейна група пяха и танцуваха, а туристите ги снимаха и аплодираха.

Гостите разгледаха етнографската експозиция, видяха как се преде вълна и как се тъче прежда на уникалния за Североизточна България отвесен стан. Разбраха какви нишани са оставяли навремето кипренските моми на възлюбените си момци и как се плетат чорапи на една и на пет куки.

Те имаха и възможността да си закупят на символични цени домашно вино и ракия, кипренски пчелен мед и терлици, а на изпроводяк домакините ги отрупаха с армагани – глинени стомни, мускалчета с розово масло и още куп традиционни сувенири, които да им напомнят за духа на България.

barometar.net