Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Нели Петрова: Мотористите тероризират гражданите, призовавам КАТ да си вършат работата

neli-petrova33Нели Петрова е народен представител, трети мандат.  Тя е председател на гражданско сдружение „Карай умно, искам живот” и майка на убитата Лора, която мотористът Деян Станчев прегази на пешеходна пътека във Варна. Г-жа Петрова подкрепя инициативи свързани с пътната безопасност и настоява за нов Закон за движение по пътищата.

Г-жо, Петрова как бихте коментирали поведението на мотористи с пистови мотори във Варна, които карат с превишена скорост и са заплаха за всички?

За съжаление отпреди 6 години, когато загина дъщеря ми Лора това продължава с по-голяма сила и мотористите, които управляват своите мощни машини мислят, че са безсмъртни. Аз не съм видяла моторист с пистов мотор да спазва ограничение от 50 км/ч в населено място. Но когато убият дете, почернят майка в съдебна зала нещата коренно се променят. Призовавам КАТ да си вършат добросъвестно работата и мотористите да бъдат наказвани с цялата строгост на закона. За съжаление не само във Варна, но в много други градове гражданите са тероризирани от шумни, ревящи машини.

Според Вас защо тези мотористи-потенциални убийци се чувстват безнаказани на пътя?

Защото контролът е слаб и не са били наказвани. Но има и нещо друго. Дори и да бъдат наказани, те са достатъчно нагли да си платят глобата и да продължат да правят, каквото си искат на пътя. Според мен трябва да им се отнемат моторите за известно време, въпреки че в България масово се нарушава закона и хора карат без книжка. Искам да споделя нещо, което научих скоро: от 350 автомобили, които са спрени за проверка, 280 водачи са били с алкохол в кръвта. Тази статистика говори красноречиво, че българският шофьор масово употребява алкохол и се качва зад волана. Вероятно и сред мотористите има такива, които карат под влиянието на алкохол и наркотици.

Има ли възможност да се приемат законодателни промени, които да ограничат изстъпленията на мотористите в градовете?

В предизборната кампания на ГЕРБ говорихме за изцяло нов Закон за движение по пътищата. Вече вървим по този път и тепърва предстои неправителствени организации и аз в качеството си на народен представител да внесем законодателни промени. Но отново искам да подчертая: какъвто и закон да бъде приет или променен, ако няма кой да го прилага няма смисъл от този закон. Полиция, КАТ трябва да си вършат работата, ние като общество да сигнализираме и потенциалните убийци на пътя да бъдат наказвани.

въпросите зададе Иво Югов

barometar.net