Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Д-р Янко Станев: Няма драма с общинските финанси

stanev33333Община Варна е в добро финансово здраве без нито едно отклонение от нормативите, заяви зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев по време на днешното заседание. Той припомни заканата си да закачи на видно място информация с всички показатели на общинските финанси и съпоставителни данни с други общини в страната, за да се прекратят спекулациите по темата.

Повод за изявлението му стана одобряването на реда и условията за избор на кредитна институция за финансиране на проекта за синя зона и изграждане на зарядни станции за електромобили, с които да се контролира платеното паркиране. „Няма драма с общинските финанси, наслушал съм се на вопли как градът е фалирал – не се е случвало нито преди години, нито сега”, увери Станев. И припомни на Борислав Гуцанов времето на неговото председателство, когато със същите популистки аргументи е търсил политически дивиденти.

Според Станев правилният въпрос е трябват ли на Варна тези пари, има ли други пътища за финансиране на инфраструктурни проекти от подобен мащаб. Неговият отговор е твърдо да. Той настоя също да се сформира специализирана комисия за финансовото състояние на общината, на която да бъдат оповестени и анализирани всички показатели, да се очертаят тенденциите и приоритетите в политиката на общината.

Както „Днес+” съобщи, община Варна ще разчита на кредит от Европейската банка за възстановяване и развитие при реализация на зоната за платено паркиране. Индикативните текстове на споразумението са за пакет от проекти за създаването на устойчива инфраструктура във Варна по проектите за естетизация на градската среда, втората фаза на интегрирания градски транспорт и изграждането на синята зона.

Средствата за подземна инфраструктура, ВиК и авторски надзор по проектите на интегриран градски транспорт и естетизация на градската среда са от порядъка на 16 млн. лв. Партньорските отношения с банката не са от вчера – през 2013 г е безвъзмездно е разработена стратегия за паркирането във Варна. Пак с нейна подкрепа са финансирани отстраняването на последиците от наводнението в Аспарухово по линия на фонд „Солидарност”.

Приключила е обществената поръчка за изработване доставка инсталиране и поддръжка на централизирана истема за управление на платеното паркиране. Срокът е 10 октомври 2017 г. на стойност 1,014 млн лв. от бюджета за 2017 г.

Други 4,3 млн. лв. са необходими за изграждането на зарядни станции за захранване на лекотоварни електромобили, които ще контролират зинята зона, и за технически проекти и съоръжения тип паяк.
Стефка Господинова, директор на дирекция „Финанси и бюджет”:

С днешното решение все още не става дума да поемем нов дълг, а да очертаем индикативните условия, по които ще се преговаря с Европейската банка за възстановяване и развитие. Никой не бива да се съмнява, че в преговорите ще търсим максимално изгодни условия. Освен предложените от самата банка преференции ще получим безвъзмездна техническа помощ, равняваща се на 565 хил. лв.

До седмица ще представим отчета за 2016 г., ще стане ясно, че задължнялостта на Варна е под 10 процента при допустими по Закона за публичните финанси до 15 процента. Остатъчният дълг е 61,210 млн. лв.
Гинка Христова

Снимка – Георги Спасов

dnesplus.bg